Мање људи, веће гужве — парадокс београдских шалтера током лета

Многи сматрају да је лето идеално доба за прибављање документације — мање је људи, а већина служби ради уобичајено. Међутим, иако је време годишњих одмора, редови се праве сваког дана.

Док су неки на мору или уживају у хладовини бања и планина, други су одлучили да административне послове заврше баш сада, док трају годишњи одмори.

Очекујући мање гужве у пошти, суду, општини, катастру или дому здравља, људи крећу до шалтера чак и по високим температурама.

Грађани углавном деле мишљење — иако су службеници љубазни према клијентима, сматрају да би требало да се отвори још шалтера, јер, како кажу, редови некада буду "и до врата". 

Тачно је да у граду има мање људи, али то важи и за оне који су вам баш у овом тренутку неопходни.

Ако је потребно да вам се препишу лекови, чекаћете можда дуже него обично јер је ваш изабрани лекар на годишњем одмору. Другачије је на шалтерима појединих општина, где службеници раде уобичајено од 7.30 до 15.30.

Гордана Лукић иz Градске општине Палилула каже да се шалтери отварају у зависности од потреба. Додала је да постоје услужни шалтери на територији општине Палилула, односно у удаљеним насељима као што су Борча, Овча, Котеж, Падинска Скела, Сланци.

"Они обављају послове писарнице, примају поднеске, захтеве и излазе у сусрет грађанима", рекла је Лукићева.

Веће гужве за судске и имовинске захтеве

Уколико су ваши захтеви у вези са некретнинама, стање је другачије. Славољуб Степић из Катастра непокретности каже да тржиште некретнина "не стаје" и да се број странака не смањује.

"Од почетка године до данас је 20 процената већи број запремљених предмета у односу на тај период прошле године. Ниво примљених захтева у августу је на нивоу јуна месеца ове године, а у јуну их је било десетак посто више", изјавио је Степић.

Шалтери за судске овере и судске писарнице раде уобичајено са странкама од осам до 15 часова, тако да грађани своје послове могу да заврше као и ван сезоне годишњих одмора.

Што се тиче кривичних предмета, некада је била уобичајена пракса да судије и тужиоци користе колективни годишњи у августу, због чега су се стварале велике гужве.

Наталија Аџић из Јавнобележничке коморе подсетила је да су се некада преко лета правиле велике гужве испред Палате правде, али да је тај проблем решен откако је уведено бележништво, у септембру 2014. године, и заказивање термина.

"Заказују се правни послови који се односе на промет непокретности или располагања која се тичу промета непокретности. С обзиром на то да је летњи период, има више слободних термина у канцеларијама јавних бележника, па се мање чека", навела је Аџићева.

Јавни бележници обављају своје послове од девет до 17 часова сваког радног дана, укључујући и летњи период. Овере копија, потписа, изјаве грађана могу се обавити без заказивања.

Према резултатима анкета, које су спровеле неке агенције, на шалтерима у Србији просечно се чека више од пола сата. У Националној служби за запошљавање око 35 минута, у пошти 26, а у банкама 21 минут.

Апсолутни рекордер по чекању у реду је катастар, где наши суграђани често проведу цео сат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво