Четрдесет птица страдало код Параћина

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да су пронашли 40 птица настрадалих од струјног удара на далеководу који се протеже дуж тока Велике Мораве код Параћина.

У саопштењу се истиче да је испод 13 далаководинх стубова пронађено је 40 настрадалих птица – 28 мртвих белих рода, као и девет гавранова, један мишара, једна сива врана и једна чворка.

Нађена је и једна преживела, али озбиљно повређена бела рода која је током дана збринута у београдском зоо-врту.

Наводи се да је у локалној дистрибуцији речено да су чести прекиди у снабдевању струјом села Поточац код Парачина потичу од масовног страдања птица на средњенапонском далеководу који се протеже дуж тока Велике Мораве.

Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије кажу да им је застрашујући призор јасно указао да се ради страдању услед струјног удара и да је нестало читвао јато белих рода.

Упозоравају да се птице на тој локалцији налазе у својеврсној еколошкој замци.

"Беле роде користе долину Велике Мораве као селидбени коридор, а депонију која се налази у близини далековода као извор хране. Кобни стубови далековода се налазе између ове две важне тачке и птицама делују као добро место за одмор",  навео је Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

О случају је обавештен Завод за заштиту природе Србије и Инспекција за заштиту животне средине општине Параћин која је организовала прикупљање лешева.

Према доступним подацима, овај случај је до сада најдрастичније страдање птица од такозване електрокуције у Србији.

Вишемесечни мониторинг орнитолога из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије указао је на потребу за хитном изолацијом стубова и жица средњенапонских далековода, што би била нова пракса у заштити електричне мреже и заштити фауне птица.

"Очекујемо од Електропривреде Србије брзу реакцију и хитно спречавање даљег страдања птица код Параћина. Поменута компанија то дугује својим потрошачима, и наравно птицама које су екстремно угожене њиховом инфраструктуром", рекао је Кнежевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво