Спречено даље отицање мазута низ реку Моравицу

Реком Моравицом у Ивањици плута велика масна мрља од мазута. Како је потврђено РТС-у, излила се одређена количина мазута из резервоара за грејање у Специјалној болници за рехабилитацију. У Ивањици је проглашена ванредна ситуација. Током ноћи источене су преостале количине мазута, а локалној самоуправи у помоћ су притекли из Сектора за ванредне ситуације и "Србијавода". Спречено је даље низводно отицање мазута у Моравицу, а на реци су постављене заштитне мреже.

Радомир Танкосић живи у насељу Шуме близу реке. Приметио је да Моравицом пливају велике масне мрље.

"Биле су мрље по реци као од уља, нафта се осећа и остају флеке када се уђе у реку, тешко се опере", каже Танкосић.

Место одакле цури мазут откривено је јуче након што су претходног дана уочене масне мрље у реци. Уље за ложење слива се низ падину испод улаза у Специјалну болницу за рехабилитацију. У резервоарима се налазило око 70 тона мазута припремљеног за наредну грејну сезону.

Терен су обилазили представници локалне самоуправе, водопривредне инспекције и Министарства пољопривреде.

"Ја ту не могу причати ни о последицама, да ли ће неко сносити одговорност за ово. Оно што је нама као локалној самоуправи битно то је да стопирамо излив мазута у Моравицу, јер та река иде ка Ариљу, Пожеги и Чачку и може направити велику еколошку катастрофу у целој западној Србији", истиче Момчило Митровић, заменик председника општине Ивањица.

Према Митровићевим речима, из цистерни мора да се источи сав мазут, а тек онда да почне санација последица на Моравици. Вода за пиће је исправна, јер се водозахват налази на око 15 киломатара узводно од места где плутају мрље. 

"Што се тиче наше воде, она је потпуно сигурна, безбедна, као и до сада што је била. До сада нисмо имали никаквих проблема. Што се тиче свега другог, водоснабдевање је стабилно код нас. Било је питање да ли је стабилна ситуација и у приликама које качи река Моравица, што се тога тиче ми имамо водоснабдевање једним делом из града, другим делом са њиховог резервоара у Маличу. Тако да ни једно ни друго не дотиче ову ситуацију, која се десила", наводи Владимир Бојановић, директор ЈКП "Ивањица".

Са друге стране, додаје Бојановић, апелује се да не треба ни заливати ни користити у било какве сврхе воду из реке Моравице док се овај проблем не санира.

Вода из реке ће бити анализирана, како би се утврдило да ли низводно исравна за техничку употребу, наводњавање пољопривредних површина и напајање стоке. Истрага ће дати одговор за узроке овог еколошког инцидента, али надлежни кажу да је најважније што су се ефикасном акцијом спречиле тешке последице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи