Случај породиље из Београда стартешки важан – појединац не сме да буде изнад закона

Појединац не сме да буде изнад закона а држава мора да користи механизме за заштиту грађана и грађанки од дискриминације, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом случаја породиље која је послодавцу месечно давала више новца него што је њена плата. Министар рада Зоран Ђорђевић каже да Министарство има дужност да поступа у сваком од таквих случајева.

Пре две недеље РТС је отркио проблем породиље из Београда, која је послодавцу месечно давала више новца него што је њена плата, како би била пријављена. Снежана Пешовић је, да подсетимо, послодавцу давала 30.000 динара месечно, а од њега добијала плату од 26.000. Осим тога, дала му је 104.000 динара за доприносе и део зараде, а он их није уплатио.

Новинарка РТС-а Сунчица Максимовић, која је открила тај случај, рекла је гостујући у Јутарњем програму да је Снежана и даље на породиљском, да није добила отказ јер по закону то не може. Она добија месећну накнаду од 10.633 динара.

Међутим, Сунчица Максимовић истиче да Снежани породиљко истиче 13. септембра и да је, када је потписала уговор о раду истог дана потписала и уговор о бланко отказу, због чега њен радни однос може да престане већ 14. септембра.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да појединац не сме да буде изнад закона и да држава мора да користи механизме да заштити све грађане и грађанке од дискриминације и пошаље поруку да се повреде права санкционишу.

Како је рекла, служба Поверенице је препознала случај Снежане Пешовић као стратешки важан, јер преко њега може да се пошаље порука да је дискриминација забрањена. Због тога је искористила овлашћење и поднела тужбу суду.

"Ми то зовено стратешким парницама", рекла је Јанковићева.

Додаје да није изненађена јер већ неколико година добија највећи број притужби због дискриминације на тржишту рада.

Ипак, додаје да се Снежанин случај може назвати драстичним јер се ради о вишеструкој дискриминацији и повреди неколико права и закона.

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Зоран Ђорђевић је истакао да постоје случејеви као Снежанин и да Министарство има дужност да поступа у сваком од тих случајева.

Дa би се показала озбиљност и одлучност у борби против диксриминације, покренут је посебан број телефона на који мајке и труднице могу да се жале.

Како је рекао, већ је било 32 појачана надзора и два случаја су већ заживела на сајту Министарства.

"То је један од начина, поред прекршајног и кривичног гоњења, да упознамо медије и да виде да смо одлучни у борби. И да нико није изнад закона и да сви заједно станемо у борбу против тога", истакао је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво