Излио се мазут у Моравицу, проглашена ванредна ситуација

Реком Моравицом плута велика масна мрља од мазута. Како сазнаје РТС, излио се мазут за грејање Завода за рехабилитацију. У Ивањици је проглашена ванредна ситуација.

Због цурења мазута из цистерни у Специјалној болници за рехабилитацију проглашена је ванредна ситуација у општини Ивањица.

Процењује се да су у питању резерве од око 70 тона мазута који је недавно набављен за предстојећу грејну сезону.

"Мазут се из атмосферске канализације излио у Моравицу. Еколошки и комунални инспектори реаговали су одмах. Не могу да кажем који је узрок, нити да ли ће неко за то сносити одговорност. Важно нам је као локалној самоуправи да што пре стопирамо излив мазута у Моравицу, јер та река иде ка Ариљу, Пожеги и Чачку и може направити велику еколошку катастрофу у целој западној Србији", рекао је Момчило Митровић, заменика председника општине Ивањица.

Вода исправна за пиће, али не и за појење стоје и заливање

Према Митровићевим речима мора се источити сав мазут који се налази у цистернама, а тек онда се може кренути у санирање последица на Моравици.

"Оно што је битно за грађане Ивањице јесте да је вода за пиће, јер се водозахват налази 15 километара узводно, али није за техничку употребу за појење стоке или заливање од места изливања, па на доле", нагласио је Митровић.

То је, каже, препорука Завода за јавно здравље.

"Било коју препреку да ставимо на млаз мазута он попусти. Чекамо машину да стигне и морамо направити неку каптажу да се тај мазут слива. Ми као локална самоуправа смо се максимално ангажовали, урадићемо све што је у нашој моћи. Али нам је потребна помоћ мало виших инстанци од општине Ивањица", истакао је Митровић.

Мештани који живе поред реке у насељу Шуме кажу да су приметили масну мрљу у понедељак поподне. Претпоставља се да је реч о мазуту.

На терену су представници локалне самоураве и водопривредне инспекције. Очекује се долазак и представника Сектора за ванредне ситуације. 

Из чачанског завода за јавно здравље наводе да су обавештени да се догодио инцидент око загађења реке Моравице и да чекају обавештења о даљим поступцима од надлежних органа који газдују реком.  

Масна мрља плута реком Моравицом код Ивањице, а из реке се шири непријатан мирис.

Како јавља дописник РТС-а све надлежне службе су на терену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво