Стари студенти: Нисмо лењи, већ радимо, имамо породицу, децу

Стари студенти којима рок за завршетак студија истиче 30. септембра, разговарали су са замеником председника скупштинског Одбора за образовање Љубишом Стојимировићем.

Студенти су упутили захтев да им се продужи рок за завршетак студија, тачније да им се дозволи да студије заврше по програму по ком су их и започели.

Уколико им се не изађе у сусрет, студенти кажу да ће тражити оцену уставности Закона о високом образовању, који их ограничава да студије морају да заврше до 30. септембра, јер су студије започели по Закону о универзитету који није подразумевао никакве рокове.

Међу старим студентима је и Верица Ивановић Кузмановић, која каже да је њихово уставно право да студије заврше по закону по ком су их уписали.

Подсећа да су студије уписали по Закону о универзитету који није предвидео никакав рок за завршетак студија и да се не може на њих примењивати ретроактивно Закон о високом образовању.

Већина студената који студирају по старом програму су апсолвенти, остао им је испит или два до краја, раде, имају породице.

"Нема потребе за тешким речима и лошим квалификацијама нас који радимо, студирамо, имамо породице, децу, максимално се боримо да останемо што доследнији, што боље завршимо и што веће знање стекнемо", рекла је Ивановићева за Танјуг.

Она каже да међу старим студентима има особа са инвалидитетом, који због природе болести нису могли у року да заврше студије, да има самохраних мајки, али и људи којима је то други факултет, који су на постдипломским студијама.

"Највећи број потписница ове петиције су мајке, жене на које пада лепота, али и терет родитељства. Када кажу да смо лењи то је без основа, сви ови људи раде, много раде", навела је саговорница Танјуга.

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да новог продужетка за студенте који студирају по старом програму неће бити и да ће морати да се пребаце на "Болоњу".

Студенти кажу да би то значило враћање на другу или трећу годину студија, да ће већина њих морати да одустане од факултета јер немају новца да плаћају школарину.

Подсећају да је већина њих положила испите који су на мастер студијама данашњих болоњаца.

Стојимировић: Треба им изаћи у сусрет

Заменик председника скупштинског Одбора за образовање Љубиша Стојимировић сматра да старим студентима треба изаћи у сусрет и да им се омогућити да студије заврше по закону који је важио у време када су уписивали факултете.

"Србија нема разлога да се одрекне тако великог броја људи који су на прагу да постану интелектуалци, да буду водећа снага у нашем друштву. Србија мора да нађе начин да се тај проблем реши што пре и на најмирнији начин без икаквих тужби, без обраћања Уставном суду", навео је Стојимировић.

Додаје да је од студената добио писмо који су њихови кораци уколико им се захтеви не испуне, те да ће о томе обавестити министра Шарчевића, али и председника скупштинског Одбора за образовање Муамера Зукорлића.

Уводењем Болоњске декларација 2006. године, академцима који су студије уписали по старом програму дат је рок да дипломирају до школске 2011/2012. године.

Рок за завршетак студија више пута је померан, најпре до 2014. годину, затим до 2016, па на 2018. године, да би прошле године добили рок да до краја септембра 2019. године заврше студије.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи