Ко има право на бесплатан уџбеник

Бесплатне уџбенике добиће и ове године око 84.000 ученика, рекла је за РТС Весна Недељковић из Министарства просвете. У просеку се смањује број из социјално угрожених породица, а већи део уџбеничких комплета заправо одлази у породице са више деце, истакла је помоћница министра.

Деци сигурно није до разговора о школи, али родитељима и наставницима је већ време. О куповини уџбеника размишља се увелико. Родитељи имају своју рачуницу, а школе и Министарство праве своју. 

Прошле године бесплатне уџбенике добило је око 84.000 ученика. Сада се улази у финални обрачун.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Весна Недељковић из Министарства просвете каже да се ослањају на податке које им достављају школе.

Истакла је да је информациона база "Доситеј" још пре месец дана дала упутство школама како да попуњавају и уносе податке о деци, односно родитељима, који испуњавају услове који су прописани законом, како би деца остварила право на бесплатне уџбенике.

"Ми смо прикупили податке, за сада имамо око 84.000 ученика, дакле бројка је у оквиру прошлогодишње, али још нисмо затворили апликацију, јер дешава се да родитељи накнадно доставе. Набавимо и око 10 одсто више за библиотеке у случају да дође до тога да родитељ из неког разлога није на време аплицирао у својој школи – онда има могућност да узме из школске библиотеке", објаснила је Недељковићева.

Према њеним речима, њихов посао је да ураде јавну набавку, да касније издавачи доставе школама, а школе родитељима.

Говорећи о томе шта је потребно испунити да би се добио бесплатан уџбеник, Недељковићева каже да је законом о основама система регулисано право да ово могу да раде, а Влада је определила средстава у буџету.

Према њеним речима, у последње четири године 2,5 милијарди динара Влада је издвојила за бесплатне уџбенике.

Већи део уџбеничких комплета одлази у породице са више деце

"Од 86.000 породица, односно деце која су корисници тих уџбеника, у просеку видимо да се смањује број из социјално угрожених породица – видимо благо смањење и ако је то показатељ да има у Србији мање социјално угрожених, онда смо ми пресрећни, већи део уџбеничких комплета заправо одлази у породице са више деце", истакла је Недељковићева.

Подсећа да је од 2016. када је Младен Шарчевић дошао на место министра, одлука о додели бесплатних уџбеника проширена на категорију породица са више деце. Од тога прво двоје деце морају бити укључени у систем образовања, истиче она.

Указала је да око 45.000 деце по том основу користи те уџбенике.

Говорећи о томе ко све има право, Недељковићева каже да су то деца која долазе из социјално угрожених породица, примаоци социјалне надокнаде.

"Друга категорија су вишечлане породице од којих прво двоје деце мора бити у систему школовања и имамо децу која се образују по посебном програму, за коју су обезбеђени прилагођени уџбеници, то су деца са сметњама у развоју или са инвалидитетом", рекла је помоћница министра.

Како каже, уџбеници се прилагођавају у складу са њиховим потребама, да ли је то Брајево писмо, или увећан фонт.

"Омогућавамо школама да таквој деци буду доступни рачунари које могу да користе", рекла је Недељковићева.

Говорећи о дигиталним уџбенцима, Недељковићева каже да ће сви ученици првог разреда основне школе добити бесплатно дигиталне садржаје, што је значајан податак.

Додаје да 500 школа у Србији од 1.270, колико их има укупно, имају пројекат "повезаних школа", а услов је био да је обезбеђен интернет и да су школе рачунарски опремљене.

Сви ученици првог, другог, петог и шестог разреда ће добити бесплатне уџбенике, рекла је Недељковићева.

Истакла је да дигитални уџбенци прате нове наставне планове и програме у школама и иду у корак са реформом.

Локалне самоуправе дају свој допринос 

Указала је да је министар просвете имао контакте са градоначелницима како да и локалне самоуправе могу да дају свој допринос.

Навела је пример Новог Сада, где је градоначелник одлучио да свим својим суграђанима обезбеди бесплатне уџбенике, што значи да ће у том граду деца имати те уџбенике.

"Имамо уговоре са донаторима, са компанијама које поклањају пакетиће, део школског прибора. Имамо пример локалне самоуправе која је сјајно организовала набавку уџбеника преко ђачких задруга где су родитељи могли да обезбеде бесплатан школски прибор", каже помоћница министра.

"Закорачили смо у озбиљан процес промена мало транспарентнијег набављања, а самим тим и управљања тржиштем, односно неком врстом контроле и цене комплета", рекла је Недељковићева.

"Пред нама је период када ће родитељи моћи да одахну, за две до три године због бесплатних дигиталних уџбеника и ако дођемо до ситуације да дигитални уџбеници у великој мери замене штампане, онда смо урадили праву ствар", закључила је Недељковићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара