Злочин у Гораждевцу 16 година без казне

Навршава се 16 година од злочина у Гораждевцу када су до данас непознате особе из калашњикова пуцале на групу српске деце која су се купала на Бистрици и убиле Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12).

У злочину у Гораждевцу, једном од четири највећа над Србима који се десио након доласка мировних снага на КиМ, тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Убијенима тог 13. августа 2003. године данас ће у локалној Цркви пресвете Богородице бити служен помен.

У стотину "голе деце" која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села, према тврдњама родитеља, пуцано је са 78 метака из два рафала и једном појединачно.

Услед недостатка доказа, десетак година касније Еулекс је затворио истрагу коју је преузео од Унмика.

Родитељи убијених и даље су разочарани, јер злочици нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати.

Косовски председник Хашим Тачи 2016. је први и једни пут био у Гораждевцу и положио венце. Тада је обећао да ће радити на томе да се сваки злочин расветли и казни.

Нападачи на српску децу нису откривени и поред обећања тадашњег шефа Унмик полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио Унмик.

Унмик је тада саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из 'калашњикова' на групу од око 50 деце и младих из гораждевачке енклаве".

Косовска полиција саслушала је 75 сведока, претресла је 100 кућа. 

Злочин су осудили домаћи и међународни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Убице Пантелије и Ивана некажњене су као и у случају убиства у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Обилицу породица Столић, а код Подујева 12 путника када је дигнут у ваздух аутобус "Ниш експреса" са путницима који су ишли на задушнице.

У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, трећина у односу на период пре 1999. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво