Признање Снежани Маловић

Награда "Ђанфранко Мерли" коју, под покровитељством Министарства правде Италије, додељује Плави покрет, уручена министарки правде Снежани Маловић.

Министарки правде Србије Снежани Маловић данас је у парламенту Италије уручена награда "Ђанфранко Мерли" коју, под покровитељством Министарства правде Италије, додељује Плави покрет.

Mинистарки правде Србије награда "Ђанфранко Мерли" додељена је због тога што је "неуморно покретала и подржавала иницијативе за унапређење сарадње Италије и Србије, и због напора у процесу усаглашавања законодавства Србије са законодавством Европске уније и јачању демократског амбијента Србије", рекла је Маргерита Ламесте Кребел из покрета.  

Министарки Маловић награду је уручио председник Плавог покрета Корадо Монака.

Награђено је још неколико личности из политичког и академског живота из европских и медитеранских земаља.

Захваљујући на награди, Маловић је нагласила да је то признање напорима Србије за посвећености европским интеграцијима и истакла значај подршке Италије у том процесу.

"Добро памтим реченицу министра правде Анђелина Алфана да ће Италија бити саветник и портпарол Србије у европским институцијама. Ја сам му неизмерно захвална на тим речима, које одражавају највиши степен разумевања наше две државе", казала је министарка правде Србије.

Маловићева је указала и на значај сарадње у правосуђу, нагласивши да ће се реформом правосуђа Србије створити темељи за сузбијање корупције и организованог криминала.

Италија као узор и водич

"Управо у тој области Италија нам је била узор и водич кроз све препреке које се указују на овом путу", казала је Маловићева и рекла да очекује да ће Србија и Италија ускоро потписати један од најцеловитијих споразума о сарадњи у борби против организованог криминала.

"Није случајно што судница у згради Специјалног суда у Београду носи име тужиоца Ђованија Фалконеа којег је убила мафија. Он и његови сарадници су пример и узор нашим тужиоцима и судијама како се правда спроводи, али и колика може да буде цена спровођења правде. Њихови животи, али и страдање нашег премијера Зорана Ђинђића, показују колико је мафија спремна далеко да иде", рекла је Маловић.

Нагласивши да Европа није само географски појам већ систем вредности, у којем нема места криминалу, она је казала да "Србија жели да исправи грешке из своје недавне прошлости и омогући генерацијама које долазе да стварају и пропагирају европске вредности".

Министарка правде Србије у суботу ће се састати са генералним секретаром Високог савета судија Италије Карлом Висконтијем са којим ће размотрити моделитете сарадње правосудних институција Србије и Италије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи