Како би се смањио број предмета, отписују се багателна потраживања

Иако је Закон о извршењу и обезбеђењу усвојен пре четири године донео одређени помак, на извршење се и даље дуго чека, неретко и више од деценију. Да би се то променило усвојене су Измене Закона о извршењу и обезбеђењу. Главни циљеви су, каже министарка правде, да се уједначи судска пракса и поступање судских извшитеља и убрза судски поступак.

Више од 600.000 предмета на судским полицама чека на извршење. Трећина њих и дуже од десет година.

Наталија Шолић из Јукома истиче да неки случајеви трају и више од десет година.

"Нажалост, ради се о радницима који не могу да наплате зараде од послодавца, или предузећа која су престала са радом или су у поступцима стечаја или приватизације", наводи Шолићева.

Законом о извршењу и обезбеђењу 2015. године део предмета прешао је у руке извршитеља, део је обустављен и на тај начин судови су растерећени за око 1.200.000 извршних предмета.

Ипак, да би се и преостали број предмета решио, промене су, кажу надлежни, биле неопходне.

"Ми смо предлагали да поједина багателна потраживања – до хиљаду, две хиљаде динара у односу на јавна, комунална предузећа, грађанима буду отписана", указао је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић.

И министарка правде Нела Кубуровић каже да је један од механизама одредба која предвиђа да ће се сви предмети чије је основно потраживање до 2.000 динара обуставити ако није спроведена ниједна процесна радња до тренутка подношења извршног предмета.

Електронска огласна табла

Извршење се често одужи и због проблема с доставом решења о извршењу. Више од трећине примедби које су се нашле на столу Заштитника грађана управо се односе на недостављање писмена.

"Из тог разлога је Заштитник грађана предложио увођење електронске табле, али оно што смо амандманима сада предложили то је да остане и огласна табла суда, што није усвојено", рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Министарка указује да ће се увођењем електронске огласне табле омогућити сваком грађану да регистрацијом провери да ли се неко писмено односи на њега или не.

"Такође ће постојати могућност да путем смс поруке корисници буду обавештени да је нешто окачено а тиче се њих. Верујемо да тиме повећавамо транспарентност, а сваку примедбу да неко није био обавештен отклањамо", додала је Кубуровићева.

Новина је и да судови остају надлежни за спровођење извршења која се тичу породичних односа и радних спорова, док остали стари предмети прелазе у надлежност извршитеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи