Како ће “Победник“ бити реконструисан

Од како је постављен 1928. године, чувени споменик "Победник" Ивана Мештровића на Београдској тврђави претрпео је знатна оштећења каменог постамента и стуба, али и саме бронзане скулптуре која никада није реконструисана. У Заводу за заштиту споменика културе града Београда откривају да је грађевинска дозвола за обнову тог симбола престонице добијена и да би радови требало да почну за две недеље.

"Пре неколико дана смо добили дозволу од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре тако да ће радови почети претпостављамо за две недеље", рекла је за Танјуг Невенка Новаковић, архитекта-конзерватор из Завода и одговорни пројектант реконструкције "Победника".

Навела је да је пројекат реконструкције урадио Завод у сарадњи са Грађевинским факултетом у Београду - Завод пројекат рестаурације скулптуре, стуба и постамента, а факултет пројекат конструкције, односно статичке санације.

"Прво ће се изводити радови на статичкој санацији која подразумева учвршћивање темеља, односно постављање шипова који треба да дођу до носивог тла како би се спречило даље померање споменика пошто се споменик од како је постављен непрестано помера", рекла је Новаковићева.

Како је додала, у питању су микропомерања која за све време од када је споменик постављен износе 30 центиментара од осе.

"Он се покренуо на две стране тако да је неопходно да се статичком санацијом тај проблем реши", истакла је Невенка Новаковић.

Навела је да је на јавној набавци, коју је спровео Завод, изабран извођач радова - фирма "Кото" и вајар Зоран Кузмановић, који ће, свако у свом сегменту, бити задужени за комплетну реконструкцију споменика.

"Када буде завршена статичка санација приступиће се постављању скеле, демонтажи бронзане скулптуре која ће потом у атељеу Кузмановића бити рестаурирана, док ће се уз помоћ скеле која ће бити постављена изводити радови на рестаурацији каменог стуба и постамента", објаснила је Новаковићева.

Рестаурација саме скулптуре није никада рађена 

Истакла је да је реконструкција споменика неопходна, пре свега због статичке стабилности.

"Рестаурација саме скулптуре није никада рађена, рађена су само чишћења графита и замена фуга на постаменту. Скулптура је у изузетно лошем стању, има многобројне рупе од метака и гелера, као и пукотине које су десиле због продора воде у саму скулптуру", навела је Новаковићева и додала да је најугроженији део споменика веза између скулптуре и стуба.

Навела је да је скулптура преко бронзане плинте везана за челичне носаче који су потпуно иструлили и морају комплетно да се замене.

"Да би се заменили, скулптура свакако мора да се демонтира, али ће она одмах после рестаурације бити враћена на своје место, док на стубу и постаменту неће бити никакавих већих интервенција", каже Новаковићева.

Навела је да је рок за извођење радова шест месеци и додала да ће се прво изводити радови на статичкој санацији, након чега следи скидање скулптуре и конзерваторски радови, све док то време буде дозвољавало.

"Ако зима буде хладна, радови на самом камену се тада не могу изводити и биће прекинути све до тренутка када нам време поново буде дозволило да радимо", додала је Новаковићева.

Споменик "Победник" подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Чине га бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази који је ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво