Пашалић: Потребна извесност кажњавања да нико не би калкулисао

Против послодавца којем је породиља из Београда Снежана Пешовић уплаћивала новац за доприносе, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поднела је тужбу. Породиља је примала плату од 26.000 динара а послодавцу је уплаћивала 30.000 месечно. Иако је добио новац, послодавац Снежани није уплатио доприносе. Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је за РТС да је Снежанин случај медијски забележен али да није јединствен.

Зоран Пашалић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да заштитник грађана, када сазна за такав случај, покреће поступак.

"Не можемо да контролишемо послодавца, али можемо да контролишемо оне који би требало да контролишу послодавца, а то су инспекција рада и пореска управа", рекао је Пашалић.

Истакао је да је у конкретном случају реч о непријављивању радника и избегавању уплаћивања обавеза.

Како каже, посао институције зашитника грађана је да утврди да ли је неко у систему институција заказао.

"Док то не проверимо, не можемо да тврдимо ништа. Ми ћемо свакако све проверити у поступку и изаћи у јавност са свиме што смо утврдили", навео је Пашалић.

Рекао је да у закону постоји опис ситуације као у поменутом случају где је запрећена новчана казна и казна до две године затвора.

Додаје и да је по основу те ситуације поднета прекршајна пријава и пита да ли су казне мотивишуће за послодавце да крше закон.

Међутим, поручује да казна која се изриче није главни мотив, већ заштита оног права које је гарантовано Уставом.

Пашалић истиче да је суштина у две битне ствари. Прва је да је потребно да постоји извесност кажњавања да нико не би калкулисао и правио финансијске конструкције о томе шта му се исплати.

Друга је да већина правних субјеката који свесно крше закон чине то са идејом да угасе фирму. На тај начин су радници који су радили у тим предузећима практично онемогућени да остваре своја права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи