Током јула просечно две особе дневно гинуле у саобраћају

Од почетка године до 5. августа у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је 292 људи, што је 19 више него у истом периоду прошле године, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја и истичу да од 25. јуна расте број погинулих на нашим путевима.

До 5. августа забележено је око 11.500 повређених, а број повређених у саобраћају ове године смањен је за шест одсто у односу на лане.

В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић каже за Танјуг да се током лета догоди око 40 одсто од укупног броја саобраћајних незгода у години, а повећан ризик од несрећа у летњим месецима објаснила је већим бројем возила на путевима кроз Србију, посебно у транзитном саобраћају.

"У односу на 2016. годину, на пример, у претходној години имали смо 28 одсто више возила на нашим путевима, што се може рачунати у милионима возила на крају године", казала Јасмина Милошевић.

Како је објаснила, узроци неповољне статистике током лета су и све већи број младих за воланом, неповољне временске прилике попут падавина или високих температура, али и повећан број двоточкаша у саобраћају.

"У градским срединама се све више користе и електрични тротинети који, такође, стварају један од ризика за саобраћајне незгоде", напоменула је Милошевићева.

Како је рекла, до 25. јуна ове године забележен је најмањи број погинулих и повређених у саобраћајним несрећама од када се води статистика, али је од 25. јуна до 5. августа забележен пораст броја погинулих на путевима.

За волан седајте одморни! 

Милошевићева је апеловала на возаче да одморни седају за волан и да током вожње праве паузе на свака два или три сата.

"Испоставило се да око 30 одсто несрећа узрокује лоше маневрисање возача, што је последица умора", указала је Милошевићева.

Посебну пажњу скренула је родитељима нагласивши да деца најчешће страдају као путници и апеловала да се правилно користе дечије седиште и сигурносни појасеви.

Повећан број саобраћајних несрећа током лета директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић објашњава и различитим врстама возила у саобраћају од камиона, аутомобила, запрега, мотокултиватора, трактора до бицикала, мотоцикала, електричних тротинета.

Такође, истакао је да се лети највећи број саобраћајних несрећа дешава на путевима са највећом фреквенцијом саобраћаја, пре свега на ауто-путевима, "Коридору 10" кроз Србију и путном правцу кроз Црну Гору.

Окановић је апеловао на све возаче да буду опрезни и да поштују све прописане мере за безбедност у саобраћају.

"Важно је везивати сигурносне појасеве не само на предњем, већ и на задњем седишту, као и да је за дете обезбеђено дечије седиште или да му, ако је више од 135 центиметара, везујете сигурносни појас без обзира да ли га возите до вртића удаљеног 100 метара или 500 километара до мора", истакао је Окановић.

Не надокнађујте чекање на пелазима брзом вожњом! 

Навео је да су у летњој сезони дужа задржавања на граничним прелазима и наплатним рампама и упозорио возаче да време чекања не покушавају да надокнаде бржом вожњом од дозвољене или претицањем тамо где је ризично.

Окановић је указао на важност да промене свести учесника у саобраћају што, како је рекао, подразумева увођење саобраћајног образовања и васпитања у предшколске установе, основне и средње школе, али и ефектне медијске кампање на националном нивоу.

"Ми смо у саобраћајном смислу необразован и некултуран народ, не нашом грешком, већ зато што немамо систем који би нас довео на жељени ниво саобраћајне културе. Не схватамо да везивање појаса, поштовање брзине, ношење заштитне кациге треба да примењујемо не да бисмо избегли казну, већ зато што то може да нам спасе живот", додао је Окановић.

Начелница опште медицине у Дому здравља Стари град Бранка Лазић указује да високе температуре могу да утичу на концентрацију возача у саобраћају, нарочито ако возило нема клима уређај.

Она је саветовала да се не користе превозна средства која немају клима уређаје, нарочито не у делу дана од 11 до 17 сати.

"Уколико је ауто стајао на сунцу, чак и ако је климатизован, потребно је пре вожње отворити широм врата и сачекати да се ваздух измења или чак можда пустити мотор са климом да ради неко време јер се возило угрејало", додала је она.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја од 25. јуна до 29. јула погинуло је 75 особа у саобраћајним незгодама.

У јуну је живот изгубило 55, а у јулу 63 људи што значи да је у јулу, статистички гледано, сваког дана гинуло двоје људи у саобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво