Бесплатна услуга "Предах од родитељства" у Нишу

Особе са инвалидитетом које живе у Нишу ускоро ће моћи да рачунају на нову услугу. Осим уобичајеног дневног боравка, корисници ће моћи да бораве у Установи социјалне заштите "Мара" у Нишу на дужи период под надзором стручних лица.

Јован Пејчић има двадесет година и болује од церебралне парализе. Осим школе, све време проводи са родитељима, првенствено са мајком. Могућност да се повремено одвоје за њих би значила много.

"Ја сам ту све време са њим, и стварно би нам значило, и ми мало да предахнемо а и Јован је сад већ у тим годинама па смо му мало и досадили", рекла је Јованова мама Љубица Пејчић.

"Доста добро функционишемо као породица, али недостаје нам да, рецимо, супруга и ја понекад будемо сами", додаје Јованов тата Бобан Пејчић. 

Пројекат "Предах од родитељства" осмишљен је тако да особе са посебним потребама могу да бораве у установи "Мара" четрдесет пет дана годишње, двадесет везаних дана. Али за многе је проблем законом прописана старосна граница, јер право на ову услугу имају корисници до 26 године.

"Та су деца иста са две или са тридесет две, ја то из искуства кажем. И та популација родитеља, они су већ по 60-70 година, често су и самохрани родитељи, њима треба помоћ", објашњава Благоје Денић из Савета родитеља установе "Мара". 

Овај проблем је неопходно решавати на државном нивоу. На локалу је за тренутне кориснике све спремно.

"Апсолутно је све спремно кроз разноразне одлуке и акта града, само се још чека привремена лиценца од министарства и да се крене са радом", наводи Тијана Илић Ђорђевић, градски већник за социјална питања. 

Све трошкове ове услуге сноси град а за кориснике је бесплатна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи