Тешке муке српских рудара – копају лопатом и крампом као пре сто година

Данас је Дан рудара Србије. Од рударског хлеба живи око 22.000 рудара, који 6. август обележавају сећањем на штрајк из 1903. у Сењском руднику. Рударски захтеви и тада и сада су исти – већа безбедност и бољи материјални положај.

Миленко Балтић готово две и по деценије за живот зарађује у јамама Ибарских рудника. Тренутно, једини у својој четворочланој породици.

"Син ми је исто завршио рударску школу, деда ми је радио у овим Ибарским рудницима, и отац ми је радио. Ја сам почео, што кажу, од лопате, и докле сам стигао да сам стигао. Да је лако, није лако", истиче Милинко Балтић, рудар у Ибарским рудницима.

Није лако ни двадесетседмогодишњем Николи Ерцу из Ушћа, који је већ шест година помоћник копача.

"Волео бих свако да уђе само да сиђе у јаму да погледа како је доле. Ништа није механизовано, радимо, значи, што кажу, са лопатом и са крампом. Како пре су радили старији, тако и ми млади радимо", прича Никола Ерац, помоћник копача у Ибарским рудницима.

Старији су лакше долазили до унапређења, коме се нада и Никола. Али га неће бити без пријема нових рудара. Тренутно, у Ибарским рудницима ради 400 запослених. У најбољим данима било их је двоструко више.

"Из године у годину се број радника смањује, што узимањем социјалних програма, што редовним одласком у пензију. Руде има. Кажем, ето, фали радне снаге и добре воље да Ибарски рудници раде", наводи Иван Јевтовић, пословођа провршинског копа Ибарских рудника.

Они већ деценијама мештане Ушћа и околине успевају да задрже у родном крају.

Иван Јевтовић додаје да око 80 одсто породица живи од плате Ибарских рудника.

Милинко Балтић сматра да би се и место угасило ако се рудник угаси. "Безмало, Ушће не би ни постојало", каже Милинко.

Никола Ерац није ожењен, али планира. "Фирма треба да ради, а ако буде радила, биће и породице, биће свега", каже Никола.

Са том надом, аутобусом надограђеним на камион, који рудари од милоште зову циркус, одлазе из јаме "Тадење".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи