Пљуште казне – за појас написано 6.000 прекршаја, за телефон 1.500

Ни протекли викенд није протекао без погинулих и повређених у саобраћају. Гину и деца, а тек је почео август, месец када у саобраћају страда највише људи. Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције каже за РТС да је најчешћи узрок несрећа неприлагођена брзина и да ће полиција петком и викендом спроводити појачане контроле.

Владимир Вида је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је у односу на јули прошле године повећан број оних који су погинули на нашим путевима. 

"Међутим, августа прошле године на нашим путевима је погинуло 67 особа. Ми се надамо да ће тај број бити мањи ове године. Август је месец када има највише саобраћаја на нашим путевима, поготово на најважнијим саобраћајницама и зато то и проузрокује већи број незгода и настрадалих", навео је Вида.

Према његовим речима, у току летње сезоне на путевима има више страних држављана и самим тим долази до страних несрећа које су они изазвали.

"Не можемо да се похвалимо да је овај викенд био миран. Догодиле су се у суботу три саобраћајне несреће. Најтежа је она на ауто-путу где је четворо особа страдало, нажалост и двоје деце. Поред свих апела и поред сталне контроле саобраћајне полиције, брзина и пребрза вожња проузрокују тешке саобраћајне незгоде", истакао је Вида.

После бурног викенда, на граничним прелазима првог дана седмице, нема дужег задржавања. 

Појачана контрола полиције  

Највећи је број оних који су у транзиту током лета.

"Најчешћи узрок саобраћајних незгода је неприлагођена брзина. На пола пута до њихових одредишта их савлада умор. Зато се апелује да се прави пауза на свака два сата да не долазило до тих саобраћајних незгода", додао је Вида.

У току је акција појачане контроле саобраћаја усмерене на некоришћење појасева и коришћења мобилног телефона.

"Само за три дана је на нашим путевима откривено и процесуирано више од 6.000 прекршаја некоришћења сигурносног појаса и скоро 1.500 возача који су користили телефон без хендсфри уређаја. Појачана контрола саобраћаја ће бити петком и викендом. Кажњаваће се брзина и некоришћење појасâ. Морају људи да схвате неопходност коришћења сигурносног појаса", рекао је Вида.

Пробна возачка и за мотоцикле

Агенција за безбедност саобраћаја дала је недавно и нову идеју за возаче почетнике, да се у обуку укључе родитељи. 

"Нашим правилницима и законима који су усклађени са законима ЕУ није предвиђено да родитељи учествују у обуци младих возача. Нема индиција да ће се нешто скорије мењати", рекао је Вида.

До 2. септембра возачи почетници добијају дозволе по старим прописима.

"Што се тиче система обуке и начина полагања испита ту се ништа неће мењати. Повећан је број лица који желе да положе возачки испит баш због услова који се мењају за издавање пробне возачке дозволе. Ми заиста сматрамо да су све то добре измене и да ће оне унапредити безбедност младих", навео је Вида.

Очекује се продужење рока пробне возачке дозволе.

"Од почетка септембра за оне који плажу возачки испит пре навршене 19. године, она ће се издавати до њихове 21. године. Такође, новитет је и да се издаје пробна возачка дозвола за возаче мотицикала", додао је Вида.

Најчешће страдају пешаци старији од 65 година 

Наши суграђани старији од 65 година најчешће страдају као пешаци, наводи Вида.

"Свако треће настрадало треће лице је пешак, а три четвртине њих су старији од 65 година", истакао је Вида.

У саобраћајним незгодама страдају пре свега пешаци, али за те несреће су, каже Вида, понекад одговорни сами пешаци.

То, наводи, показује статистика.

"Чак и кад је пешачки прелаз без семафора, немају пешаци апсолутно право. Наравно да треба да се увере, да погледају да ли је то безбедно, а возачи да стекну ту навику да, када наилазе на пешачки прелаз, морају да успоре и пропусте пешаке", закључио је Вида. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво