Обележавање годишњице "Олује" сутра код манастира Крушедол

Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја" 1995. биће одржана 4. августа у 19 сати код манастира Крушедол на Фрушкој Гори, уз присуство председника и премијера Србије Александра Вучића и Ане Брнабић.

Председник Вучић у четвртак је позвао све Србе, посебно Крајишнике, да у недељу дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице "Олује", за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

У тој акцији, која је трајала четири дана, према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 200.000 Срба. 

У Хрватској се 5. август слави као "Дан победе и домовинске захвалности", док је у Србији и Републици Српској 4. август, када је 1995. почела акција "Олуја", дан жалости.

Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило, упитао је председник Александар Вучић поводом годишњице "Олује", коју Хрватска слави као победу у оквиру "домовинског рата", а не као протеривање Срба са територија на којима су живели.

"Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на одстојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо", поручио је председник Србије.

Упитан о изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би желела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским песмама, на годишњицу Олује, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој спрској историји.

"Ми ћемо га пети пут обележити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то", рекао је Вучић.

"Где је нестало 500.000 Срба?"

Председник је истакао да се погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују, али да, без патетике, може да изнесе неке податке и да, заправо, тиме упути питање страницма.

Србија жели најбоље односе са Хрвартском и наставиће да их гради, рекао је Вучић али је затражио објашњење за чињеницу да је по попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. било 184.000.

Изразио је уверење и да ће Срба на попису 2021. бити мање од 150.000.

"Где је нестало 500.000 Срба?", упитао је председник Србије.

"И да кажете да су људи отишли 'трбухом за крухом', да их је тако отишло 100.000, где је нестало 400.000 људи? Како ћете то да објасните, како се то догодило?", запитио је Вучић.

Тешко је, каже, то објаснити и то је тешка рана Срба, са којом морају да живе.

Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сутра у Крушедол, где ће бити обележена годишњица "Олује", да одају пошту настрадалим Србија, науче децу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

Он је навео да је поносан на Крајишнике који су избегли у Србију и да им је захвалан на томе сто су својим радом и трудом од Србије направили лепшу земљу, и што су увек Србију волели више од свега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво