Стари споменици као сведоци да су Срби живели у Ајвалији

У много села на Косову и Метохији само још порушене куће и гробља доказују да су у њима живели Срби. Највише таквих насеља је у Метохији, али их након сукоба 1999. године има и у околини Приштине.

Грачаница је једна од највећих послератних српских општина. Уз њу је и највеће послератно сеоско насеље на Косову и Метохији – Ајвалија. Не постоје прецизни подаци, али претпоставка је да у Ајвалији данас има између 20 и 30 хиљада становника. Сви су Албанци. Срба има у породицама Инић и Чолић.

А шта је са Србима који су живели у Ајвалији?

"Сви су се раселили, неко пре рата, неко после рата под принудом, ево његов стриц је побегао, онда нека моја браћа, тако да горе баш сада у Ајвалији нема никога", каже Ратомир Инић.

У Ајвалији је до пре неку деценију живело скоро 70 српских породица.

Споменици на православном гробљу у Ајвалији сведоче да су у овом насељу поред Инића и Чолића, живели и Стојановићи, Шешлије, Звјера, Гојковићи, Трифуновићи, Марковићи.

Проблема са Албанцима нису имали само током последњег сукоба на Косову и Метохији. Брачни пар Стојановића убијен је далеке 1943. године. На њиховом споменику је уклесано ко их је убио.

Гробље данас на своју иницијативу одржава Александар Чолић.

"Да нема ових споменика не бисмо ни знали да је било Срба, на овим просторима, у Ајвалији. То је неки траг, то нам је остављено у наслеђе да сачувамо али ситуација диригује другачије", истиче Александар Чолић.

Стање православног гробља прате и преостале, непродате куће и имања Срба који су живели у Ајвалији. Не треба много да се погоди која је кућа у Ајвалији српска. Довољно је да се погледа у каквом је стању.

Срби који су живели у Ајвалији продали су добар део свог имања. А и они који су преостали размишљају да учине исто. На имањима Срба подигнути су нови квартови, по која хацијенда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи