Црква Светог Марка добија нови изглед

"Нађох најкрасније место од давнина, превелики град", записао је деспот Стефан Лазаревић који је 1407. године Београд прогласио за престоницу средњовековне Србије и посветио га Богородици. Српска православна црква литургијски слави сина кнеза Лазара и Кнегиње Милице, дан Светог деспота Стефана. Сматра се изузетном личношћу, јер је био врстан државник, војсковођа, дипломата, књижевник и задужбинар.

Црква Светог Марка у Београду велича олтарску славу деспота Стефана Лазаревића. Храм који је зидан по угледу на Грачаницу добија нови изглед.

Ташмајдански храм Светог Марка ускоро ће украсити нове представе мозаика у олтару.

Јединствена Богородица Ширшаја у бојама злата, али и византијског плавог и пурпура на 130 квадрата, већ годину обасјава храм.

"Велики радови почевши од крова, па онда обијање малтера, па малтерисање урађен је мобилијар, а оно што је најважније ради се на осликавању и то мозаиком као најлепшом и најтрајнијом техником", рекао је Трајан Којић, старешина Цркве Светог Марка.

Рад на мозаику поверен је професору Ђуру Радловићу који је са тимом својих некадашњих студената Факултета ликовних уметности вредно радио до свечаренја.

"У олтару смо радли Ширшају Богородицу доста великих димензија и дошло се до тога да се ради доњи део олтара "Причешће апостола", испричао је Шуршаја.

Сада се ради олтар од најквалитетнијег материјала.

"Материјал - радили смо комбинацију венецијанске пасте, дакле стакло и мермер, који смо одавде набављали", казала је Миљана Радојичић, сликар мозаичар.

Слагање мозаика је дуг и захтеван посао који је за сликаре и велики изазов.

"Оно што је за мене најинтересантније било у извођењу овог мозаика су портрети и да се постигне та обоженост у портретима и да се осети духовност", додаје Јелица Дурковић, сликар мозаичар.

Прва два мозаика постављена су пре десет лета изнад ковчега са моштима цара Душана - сцена крусинања и Његове светосоти патријарха Германа.

"Причешће апостола" заједно са композицијом "Литургичари" биће завршено до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво