Како интернет може да смањи штету од елементарних непогода

Влада Швајцарске даће 117.000 франака за пројекат међуопштинске сарадње. Реч је о партнерствима локалних самоуправа зарад унапређења јавних финансија, пружању услуга пре свега особама са инвалидитетом и на правовременом и превентивном реаговању у циљу заштите од елементарних непогода.

Колико су правовремене информације у случају елементарних непогода значајне, искусили су градови и општине у сливу Западне Мораве.

Да је раније постојала могућност заједничког превентивног деловања, вероватно би штета од поплава почетком јуна ове године била мања.

Сада је њих 18 повезано и зарад боље међусобне комуникације и информисања грађана имају обједињену интернет платформу.

"Желимо да те информације које добијамо у времену пре, непосредно пре елементарне непогоде адекватно, односно квалитетно, обрадимо и анализирамо и информацију даље доставимо, односно учинимо доступно за грађане и за све оне друге који треба нешто да учине како пре елементарне непогоде, тако и у току саме непогоде", рекао је Здравко Максимовић, руководилац Одељења за послове цивилне заштите ГУ Краљева.

У Чачку већ функционише "Ситуациони центар" посредством кога грађани лакше могу да дођу до потребних информација, помоћи, али и пријавити штете од елементарних непогода.

Умрежавање и међуопштинска сарадња су од изузетног значаја.

"Свима нама ће бити додатни мотив да искористимо шансу коју је нови Закон о локалној самоуправи предвидео удруживањима градова и општина у сливу Западне Мораве у формирању једне заједничке службе, у циљу смањења ризика од елементарних непогода", навео је Милан Бојовић, помочник градоначелника Чачка.

Систем за прикупљање и размену података у области ванредних ситуација у сливу Дрине успоставиће осам локалних самоуправа.

"Значи да ће свака локална самоуправа у случају елементарне непогоде на један врло брз и ефикасан начин сазнати чиме располажу околне локалне самоуправе када је у питању опрема, средства, механизација и све остало што би им могло бити од користи", истакао је Љубинко Ђокић, помочник градоначелника Лознице.

За правовремено информисање грађана, биће израђена и бесплатна андроид апликација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво