Вулин најавио могућност прве војне вежбе с Кином

Војни аташе при Aмбасади Кине у Србији, пуковник Ву Јонгђи, на пријему поводом 92. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије Кине говорио је о важности сарадње са Србијом, подсетивши да су се председници Си Ђинпинг и Александар Вучић до сада шест пута састали и да су ти сусрети и разговори допринели јачању свеобухватног стратешког партнерства између две земље.

Пуковник Ву Јонгђи је рекао да Кина изузетно цени традиционално пријатељство са Србијом и додао да с радошћу може да се констатује да две војске имају добру сарадњу која се огледа и у размени посета на високом нивоу као и у области обуке и интензивној сарадњи војних академија. 

Министар одбране Александар Вулин најавио je могућност прве заједничке војне вежбе, рекавши да су односи Србије и Кине на историјски највишем нивоу. Он је истакао да се Војска Србије у Кини веома поштује, а да је Народноослободилачка армија Кине снажна, моћна и бројна и да је један од најзначајнијих фактора мира у свету. 

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, у разговару с амбасадорком Чен Бо рекао је да је управо Кина највећи инвеститор у Србији и да је председник Александар Вучић успоставио веома квалитетну сарадњу у свим сегментима, а коју је председник Кине Си Ђинпинг назвао челичним пријатељством.

Карић је истакао интензивну кинеску подршку Србији у свим међународним организацијама, посебно када је у питању територијални интегритет наше земље. 

Подсетио је и да породицу Карић са НР Кином везују изузетни односи, те да БК група, која данас важи за једну од 100 најбољих компанија на свету, са том земљом послује још од 1984. године.

"Када се Богољуб Карић 2004. године кандидовао за председника Србије и када је освојивши огроман број гласова, око 20 одсто, зазузео треће место, на оснивачком конгресу наше партије била је и делегација НР Кине. Данас, рецимо, велики број стручњака који су завршили Факултет за менаџмент у спорту Алфа БК универзитета с успехом у Кини тренира спортисте почевши од фудбала, преко ватерпола, до одбојке и кошарке", поменуо је Драгомир Ј. Карић.

Пријему су, између осталих, присуствовали  начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, Жарко Обрадовић, председник Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, народни посланици Љубиша Стојимировић и Милован Дрецун. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво