Вулин најавио могућност прве војне вежбе с Кином

Војни аташе при Aмбасади Кине у Србији, пуковник Ву Јонгђи, на пријему поводом 92. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије Кине говорио је о важности сарадње са Србијом, подсетивши да су се председници Си Ђинпинг и Александар Вучић до сада шест пута састали и да су ти сусрети и разговори допринели јачању свеобухватног стратешког партнерства између две земље.

Пуковник Ву Јонгђи је рекао да Кина изузетно цени традиционално пријатељство са Србијом и додао да с радошћу може да се констатује да две војске имају добру сарадњу која се огледа и у размени посета на високом нивоу као и у области обуке и интензивној сарадњи војних академија. 

Министар одбране Александар Вулин најавио je могућност прве заједничке војне вежбе, рекавши да су односи Србије и Кине на историјски највишем нивоу. Он је истакао да се Војска Србије у Кини веома поштује, а да је Народноослободилачка армија Кине снажна, моћна и бројна и да је један од најзначајнијих фактора мира у свету. 

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, у разговару с амбасадорком Чен Бо рекао је да је управо Кина највећи инвеститор у Србији и да је председник Александар Вучић успоставио веома квалитетну сарадњу у свим сегментима, а коју је председник Кине Си Ђинпинг назвао челичним пријатељством.

Карић је истакао интензивну кинеску подршку Србији у свим међународним организацијама, посебно када је у питању територијални интегритет наше земље. 

Подсетио је и да породицу Карић са НР Кином везују изузетни односи, те да БК група, која данас важи за једну од 100 најбољих компанија на свету, са том земљом послује још од 1984. године.

"Када се Богољуб Карић 2004. године кандидовао за председника Србије и када је освојивши огроман број гласова, око 20 одсто, зазузео треће место, на оснивачком конгресу наше партије била је и делегација НР Кине. Данас, рецимо, велики број стручњака који су завршили Факултет за менаџмент у спорту Алфа БК универзитета с успехом у Кини тренира спортисте почевши од фудбала, преко ватерпола, до одбојке и кошарке", поменуо је Драгомир Ј. Карић.

Пријему су, између осталих, присуствовали  начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, Жарко Обрадовић, председник Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, народни посланици Љубиша Стојимировић и Милован Дрецун. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. авг 2019, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljski odnos?

Koji smer??? Šta čine dobro za našu zemlju?-posao,posao i samo posao.

(четвртак, 01. авг 2019, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

"Prijatelji"???

Koji"iskreni prijatelji"???Čiji?Koji su razlozi za to"prijateljstvo?

(четвртак, 01. авг 2019, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

HVALA Bogu i kinezima

Možete li mi reći bar 3-4"prijatelja" iz
prijateljske nam R.Kine.I koja je to pomoć tako velika i važna?Ja poznajem jednog kineza-sa faksa i dok nije došao u Beograd nije nikad čuo za Srbiju,kao i većina drugih kineza.Pošto nije sportski tip i ne interesuje ga spot, čak nije znao ko je "NOLE".A pričate o kinezima kao da smo u najmanju ruku braća.Oni su ovde isključivo zbog posla i nemojte da pričate o nečemu o čemu ne znate ništa.pozz.

(среда, 31. јул 2019, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Dobar smer

Dobar smer. Samo tako i nadalje. Veliko hvala kineskim prijateljima za sve sto cine za dobro Srbije.

(среда, 31. јул 2019, 16:04) - dejan.s [нерегистровани]

lepi vesti

to je lepo kada saradjujemo sa iskrenim prijatelima .