Блокада пруге блокирала пријем возова

Већ пети дан радници код Лапова блокирају међународну пругу Београд-Ниш. Железнице Србије обуставиле пријем међународнох теретних возова са запада у транзиту на исток. Дневна штета окко 15 милиона динара.

Железнице Србије обуставиле су данас, због блокаде пруге Београд-Ниш, код Лапова, пријем међународних теретних возова из Западне и Средње Европе у транзиту преко Коридора 10, за Грчку и Турску, оцењујући да ће укупне дневне директне и индиректне штете износити скоро 15 милиона динара за то јавно предузеће.

Српске железнице су због блокаде, која траје већ пети дан, обавестиле о томе све европске железничке управе и иностране кориснике и то само два дана пре ступања на снагу новог међународног реда вожње.

На такву одлуку Железнице Србије биле су приморане "због великог броја међународних теретних композиција које на пругама у Србији чекају на успостављање саобраћаја", саопштено је из тог јавног предузећа.

Део тих композиција преусмерен је на алтернативни превозни правац преко Пожеге и Краљева, али та пруга, како је наведено, има мању пропусну моћ и тиме се време њиховог задржавања на територији Србије продужава.

Осим тога Железнице Србије приморане су да, због такве организације међународног теретног саобраћаја на обилазном правцу преко Пожеге и Краљева, укине већи број путничких возова у локалном саобраћају.

На тај начин блокада пруге у Лапову почела је, како је наведено, негативно да се одражава на функционисање железничког саобраћаја на читавој мрежи пруга кроз Србију.

Обустава транзита кроз Србију из Западне и Средње Европе за Грчку и Турску коштаће додатно још око пет милиона динара дневно, па ће укупне дневне директне и индиректне штете износити скоро 15 милиона динара.

"Колико ће српске железнице изгубити због преусмеравања дела транзитне робе са Коридора 10 на бугарске и румунске пруге у наредном периоду у овом тренутку није могуће ни израчунати. Сасвим је сигурно да је реч о сада већ несагледивим и немерљивим штетама трајнијег карактера, не само по железницу, већ и по српску привреду и државу", наведено је у саопштењу.

Грађевинари из Лапова не одустају од блокаде пруге и од захтева

Радници Грађевинско-индустријског комбината "1.мај" из Лапова, који су и четврту ноћ провели на шинама блокирајући пругу Београд-Ниш у месту Лапово-Варош, неће се склонити све док не добију 11 минималних плата, изјавио је Танјугу секретар Самосталног синдиката Небојша Станковић.

Према његовим речима, с радницима у протекла 24 сата нико није контактирао, и они неће одустати од блокаде међународне пруге на Кородиру 10, иако су неки почели да се разбољевају због хладног времена којем су изложени од понедељка, када су почели блокаду.

"Нећемо се одавде померати, јер ми морамо од нечега да живимо. Ако смо грађани другог реда у овој земљи нека нам та и јавно кажу, па ћемо се склонити са шина", казао је Станковић.

Он је навео да радници, поред 11 минамлних плата, траже и уплату заосталих доприноса за пензионо и здравствено осиграње.

Станковић је поновио да је за испуњење радничких захтеви потребно 78 милиона динара, од чега 35 милиона за исплату минималних плата, а остало за порезе и доприносе за пензионо и здравствено осигурање.

Према његовим речима, Комбинат "1.мај" не ради од децембра прошле године, када је одлуком власника, од 254 радника 150 послато на плаћено одсуство, уз образложење да нема посла.

Грађевинско-индустријски комбинат "1. мај", који је пре три године за 82 милиона динара купила новосадска фирма "Аутовојводина", у свом поседу има управну зграду, бетоњерке и двадесетак хектара земљишта дуж аутопута Београд-Ниш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи