Једно "да" даје шансу за нови живот

Од почетка године 11 породица дало сагласност за транспантацију, спасено је 27 живота. Међутим, и даље је недовољно донора. Професор Светозар Путник каже за РТС да закон сам по себи не може донети резултат у неком краћем временском року. Док год трансплантација не буде схваћено као нормална, стандардна здравствена процедура која спасава живот, то неће моћи да постане масовна процедура.

Док Шпанија има и до 50 донора на милиона стновника, Хрватска око 40 донора, Белгија и Аустрија близу 30, Србија има тек три донора на милион становника. 

Статистика показује и да су много веће шансе да нам током живота затреба трансплантација него да будемо давалац органа. 

Милану је трансплантација урађена пре 15 дана у Клиничком центру Србије, почео је да устаје, да се креће, као да "ништа није било". Пацијент који има 29 година каже да није дуго чекао на срце.

"Срце је било ослабљено и морало је да се замени", рекао је Милан и поручио да треба здраво живети.

Други пацијент који има 52 године добио је срце пре четири дана. Месец дана био је на листи, и каже све је брзо стигло. Поручио је да сви треба да помогну колико могу, а доктори ће да одраде своје.

"Све је било врло брзо, очекивао сам то на дужем штапу и сада све иде како треба", каже пацијент.

Директор Клинике за кардиохирургију КЦС Светозар Путник, на челу тима за трансплантацију срца, рекао је за РТС да су у питању два хитна болесника којих има све више.

"Они не могу да напусте болницу јер су на два или три лека који потпомажу срчани рад и за њих је ургентна трансплантација практично једино решење", каже професор Путник.

Према његовим речима, они имају тешку срчану инсуфицијенцију због којих им је живот био угрожен и било је практично питање дана када ће се то лоше завршити, али су имали срећу да се појаве адекватни органи и да породице дају пристанак да се та интервенција обави.

"Ми имамо велики број болесника који чекају, неки у болницама, неки у кућним условима, на интервенцију и све зависи од тога како ће орган односно интервенција бити доступна", рекао је доктор.

Др Путник каже да закон сам по себи не може донети резултат у неком краћем временском периоду.

Он каже да има утусак да се свест мења, а број трансплантација када је реч о срцу је све већи.

"Суштински док год то не буде схваћено као нормална, стандардна здравствена процедура која спасава живот, по правилу, младим људима, само на такав начин - то неће моћи да постане процедура која ће бити масовна, али ове године смо урадили шест трансплантација срца, прошле године 10", каже Путник.

Каже да се нада да ће се ови људи - пацијенти вратити у своје породице, на своја радна места, међу своје пријатеље што ће бити најбољи пример и промотер те нормалне здравствене процедуре.

"И у летњем периоду када је то тешко организовати можемо да радимо сукцесивно - неколико трансплантација заредом. То су велики тимови људи, није то привилегија једног човека - учествује велики број хирурга, анестезиолога, кардиолога, медицинских техничара", рекао је др Путник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара