Предратна канализација направила колапс у Београду

Колоне аутомобила, сирене и бука од раних јутарњих сати у Улици Старине Новака, Светогорској и околним београдским улицама – све то због цеви које нису биле уцртане у Катастар подземних инсталација. Главни урбаниста Београда Марко Стојчић каже за РТС да је проблем што су цеви старе, нико их није уцртавао, па је извођач морао да промени начин рада.

Велике гужве у саобраћају због радова у улицама Краљице Марије и 27. марта, од јутрос су још веће, јер је Улица Старине Новака постала једносмерана према Булевару краља Александра. Иако су измене обележене новим саобраћајним знацима, то није спречило неке возаче да на силу покушају да прођу.

Јутрос се у близини раскрснице улица Старине Новака и 27. марта догодила и мања саобраћајна незгода.

До измена у саобраћају је дошло зато што је извођач наишао на канализационе цеви које нису биле уцртане у Катастар подземних инсталација и морао је да промени начин рада. Измене ће бити на снази колико и реконструкција раскрснице.

Представници извођача кажу да ће наредних дана покушати да надокнаде време изгубљено због додатних радова.

Ни пешацима није лако, нарочито старијима или мајкама са бебама у колицима, јер је један део тротоара раскопан, а улица може да се пређе тек на раскрсници са Улицом Илије Гарашанина.

Од 26. јула, због радова на делу од Таковске до Деспота Стефана, на тој раскрсници ће за саобраћај бити отворена само по једна трака у оба смера.

"Идуће године реконструкција Трга Николе Пашића"

Сви велики пројекти изградње и реконструкције у Београду приводе се крају, као што је то случај са Тргом републике, рекао је главни урбаниста Марко Стојчић гостујући у Београдској хроници

"Првог септембра ће се завршити и реконструкција Старине Новака, пошто се мењају трамвајске шине и канализационе цеви, што је било неопходно да се уради. Свака раскрсница до Калемегдана биће реконструисана преко лета, а остале до Нове године", каже Стојчић.

Наводи да канализационе цеви нису биле у Катастру подземних инсталација, па је извођеч морао да промени начин рада.

"Проблем у Карађорђевој и 27. марта је био што су те цеви старе, између Првог и Другог светског рата. Ту канализацију нико није уцртавао, па смо у ходу морали да буду измењени пројекти али рокови се не померају, исто ће бити завршени 1. септембра", каже главни урбаниста.

Напомиње и да ће саобраћај на Тргу републике бити нормално успостављен, као што је то било и до сада.

Тролејбуси ће у Васиној улици бити до евентуалне изградње подземне гараже, која зависи од археолошких ископавања у том делу града.

Говорећи о испуњењу рокова, нагласио је да за Трг републике, Топличин венац и Карађорђеву улицу, рок остаје 1. септембар.

Објаснио је да, уколико се пронађу остаци Сингидунума, гаража се неће градити у Васиној улици, већ ће се повећати капацитет подземне гараже испод садашњег "Стакленца" на Тргу Републике.

Стојчић је навео да ће, на начин како се реконструише Трг републике, бити реконструисан и Трг Николе Пашића, који би требало да буде слободна површина и подједнако архитектонски леп.

Планирано је да радови почну и буду завршени у току следеће године, за када је планирано да се реконструишу и тротоари од Народне скупштине, заједно са Безистаном, који ће бити стаза за пешаке, рекао је Стојчић.

"Радови на аутобуској станици су у току. Приватна фирма 'Бас' то изводи и ми утичемо да убрзају радове. Кренули су радови и кажу да ће бити у року", наводи Марко Стојчић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи