Како се заштитити приликом куповине на интернету

Прикривена куповина, електронске продавнице, онлајн платформе које повезују продавца и купца – само су неке од механизама измењеног Закона о електронској трговини које би требало да регулишу и повећају сигурност приликом куповине "из фотеље".

Број оних који су у прошлој години куповали преко интернета већи је за 50 одсто у односу на 2015. годину, а е-трговина у нашој земљи лане је остварила промет од 317 милиона долара. 

Грађани Србије ускоро ће чешће куповати преко интернета него у продавницама. То потвруђује и статистика – сваки десети производ у нашој земљи прошле године купљен је "из фотеље", а тај начин трговине одабрало је 1.800.000 људи.

На овај начин многи купују али, како кажу, углавном поручују из иностранства. Искуства су, такође, различита, неки су задовољни а неки немају поверења да ће и добити оно што су наручили и платили.

Горе су прошли они којима су стизали празни пакети, уместо телефона и лаптопова цигле, парче бетона, старе фармерице, пластика.

"Апелујемо да добро проверите да ли купутејете од регистрованог правног лица. Само тада можете да се позовете на одредбе Закона о заштити потрошача и да уђете у систем заштите. Уколико купите од физичког лица са различитих друштвених мрежа онда проблем постаје нерешив ако не добијете то што се тражили", каже Никица Јовановић из Нопс-а.

Како би се смањио број преварених купаца измењен је Закон о електронској трговини. Увео је, између осталог, инспекторе у улози скривеног купца, који проверају да ли је трговац регистрован и уколико није за то прибављају доказе.

"Те нове мере су, пре свега, увођење механизма уклањања недопуштеног односно садржаја који није у складу са законским прописима. Такође, ту су неке нове категорије као што је категорија увођења мистери шопера, прикривене трговине која ће додатно оснажити нашу инспекцију", објашњава државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Зарада на интернету није увек лака 

Прошле године онлине трговици у Србији зарадили су 317 милиона долара. Али зарада није увек била лака.

"Ситуације су разне, купци су разни – од оних поштених који хоће да сарађују, који пријаве неку неправилност, пријаве да су добили више од оног што су платили, имају стрпљена да се договоре око доставе, да направе компромис до оних који нису баш поштени и који ако су добили пакет већи од оног што су платили, не желе да се договоре. Често поручују па одбију пошиљку без икаквог разлога", наводи Дијана Ђилас из "Нонстоп шопа".

"Када су у питању трговци њихова већа заштита кроз овај закон се огледа у томе што ћемо се ефикасније борити са сивом економијом и нелојалном конкуренцијом која је јако присутна на друштвеним мрежама", наводи Татјана Матић.

И поред законских измена опрез је неопходан. Увек проверите сајт са ког се поручује, не уносите пин код приликом куповине, никако не шаљите копију платне картице мејлом, избегавајте куповину са заједничких рачунара и увек проучите услове, трошкове и трајање испоруке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво