Математичка гимназија, сениори спремају јуниоре за златне медаље

Да ученици Математичке гимназије на међународним такмичењима освајају медаље, више и није вест. Али је вест да су на шездесетој Математичкој олимпијади, са три злата, сребром и две бронзе постигли до сада набољи пласман.

Најбоља међу најбољима. Од максималног броја бодова, Јелену Иванчић је делио само један. Боље је урадила задатке и од својих другара из екипе.

"Ово је златна медаља. То сам освојила значи у појединачној конкуренцији 110 земаља, а ова је Мирхазани за најбољу девојку у Европи. У суштини, они је деле сваке године по континентима за најбољу девојку", рекла је Иванчићева, ученица Математичке гимназије.

За неке од наших математичара медаља из Британије има посебан значај.

"Ове године сам завршио Математичку гимназију. Ово је било моје последње такмичење, тако да је ова златна медаља некако оно што је запечатило цео мој такмичарски период", испричао је Алекса Милојевић.

Павле Мартиновић, још један од освајача златне медаље казао је да је прошле године исто освојио злато на Математичкој олимпијади.

"И сад је сматрам да је то највећи успех који може да се постигне у оваквим круговима пошто је то највеће такмичење из те такмичарске математике на свету", каже Мартиновић.

И дебитанти су се вратили са медаљама.

Владимир Виктор Мирјанић, освајач бронзане медаље рекао је да му је све било драго управо због тога што је то било једино битно међународно такмичење на којем је прошао.

"Трудио сам се да допринесем нашем тимском пласману, и задовољан сам својим успехом прилично, сад не знам како су други задовољни мојим успехом", испричао је Милош Милићев, освајач сребрног одличја.

Јован Томановић, освајач бронзе, Математичку олимпијаду памтиће по томе што је успео да уради један задатак који је решило свега пет посто људи, али и да је успео да лоше прочита задатак који је решило више од пола учесника.

Екипно, освојили су девето место, што је, рачунају у школи, до сада највећи успех.

"Јелена и ови момци су стварно фантастични. Нове генерације долазе, имаћемо још оваквих резултата, али тешко је веровати у догледно време да може овако нешто да се понови", навео је Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду.

Да би обезбедили наследнике, заједно са својим професорима, помажу млађим колегама смишљајући задатке за јуниорска такмичења.

број коментара 0 Пошаљи коментар