Србија уз помоћ Русије гради Центар за нуклеарне науке

Србија би следеће године могла да почне да гради центар за нуклеарне науке, технологије и иновације и то у сарадњи са руским "Росатомом". Центар би требало да се бави истраживачким радом и употребом нуклеране енергије у мирнодопске сврхе.

Истраживање, развој и примена нуклеарних технологија су области којима би требало да се бави нови Нуклеарни центар у Србији.

"Он ће се највише користити у медицини, пољопривреди, технологији нових материјала. Оно што је данас напотребније и најинтересантније у свету. Почетак изградње очекујемо следеће године после потписивања међувладиног споразума",  наводи Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Изградња центра је скуп пројекат, као и његово опремање и обука кадрова, па Србија преговара са руским "Росатомом" о партнерству.

"Ово је први пут да ће Руси у некој страној земљи бити партнери. До сада су то избегавали, али због извандредних политичких односа желе да помогну Србији у поновном стварању нових кадрова", навео је Поповић. 

Нема никаквог разлога да јавност буде забринута због изградње једног оваквог центра у Србији, тврди и Миодраг Крмар, стручни саветник у Министарству за иновације и технолошки развој.

"Истраживачки реактор је по димензијама много мањи од било ког енергетског реактора, а осим тога богати смо већ разним искуствима тако да са те стране мислим да јавност са те стране не теба да буде забринута", наводи Крмар.

Српска делегација једина је државна делегација у последњих 35 година која је посетила РИАР, највећи истраживачки институт у Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво