Када дете нестане потребно алармирати цело друштво

Уколико се дете не нађе у прва три сата након отмице, вероватноћа да је убијено је 75 одсто, каже Игор Јурић. Због тога се залаже да се у Србију уведе специјални систем потраге познат као "Амбер алерт".

Игор Јурић је, гостујући у Београдској хроници, говорио о случају отмице његове ћерке Тијане наводећи да је било времена да се она спаси. Каже да су јавност и полиција обавештени на време, али да је убица изашао са њом из насеља и одвео је.

Због тога, поручује, потребно је увести "Амбер алерт". Каже да тај систем подразумева алармирање целог друштва, затварање изалаза из насеља, прекидање програма медија са релевантним информацијама о несталом детету.

Јурић истиче да, када је дете у опасности, онда би тај систем омогућио да се брже реагује.

Систем је добио име по девојчици Амбер која је отета 1996. године. Јурић је указао на занимљиву изјаву мајке отете девојчице која је рекла: "Није тачно да нико није видео да је дете убачено у аутомобил, него нико није знао шта види".

Јурић је рекао да у тренуцима када је дете отето, родитељи не знају шта да раде и о њима нико не води рачуна.

"Седиш беспомоћан, ја сам ишао и тражио по напуштеним кућама али то није решење, морамо системски да радимо", поручио је Јурић.

Истиче и да бисмо данас знали судбину Барбаре Витез, да је тада постојао овакав систем.

Каже да он није скуп и да су искуства земаља у којима је он уведен, као што су Белгија, Холандија и Канада, веома добра.

Јурић је рекао да подаци показују да у Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 деце и да се срећом највећи број њих врати кућама. Међутим, напомиње да је потребно учинити све да деца буду безбеднија и да не смемо неспремни чекати нове отмице.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво