За пет година учетворостручен број туриста у Димитровграду

Једно од места у Србији које бележи најбржи раст туриста је Димитровград – за пет година њихов број повећан је чак четири пута. Екипа РТС-а проверила чиме то Димитровград привлачи госте и како их дочекује.

Нетакнута прирада, љубазни домаћини и укусни локални специјалитети – то је оно што туристе привлачи у Димитровград. Највише их је из суседне Бугарске, али ауто-путем стижу и гости из удаљених земаља.

"Веома ми се свиђају људи који су јако пријатни и насмејани. Долазим из Француске и просто сам одушевљена природом и околним планинама", каже једна туристкиња. Други иситчу да им се највише допадају смиреност људи у односу на људе у већим градовима

Иако се смештајни капацитети повећавају сваке године, а обновљен је и мотел "Балкан", Димитровграду и даље недостају хотели.

"Током године долазе углавном пословни људи, радним данима, а викендом долазе бугарски туристи, од октобра до маја. Овде долазе због добре хране и музике. Углавном су задовољни и поново се враћају", каже Сања Потић, рецепционерка хотела "Хепи".

Прошле године регистровано је 10 хиљада ноћења. Највише у време гастрономске манифестације "Дани царибродске шушенице"

"Уз константну промоцију коју вршимо, не само на сајмовима у земљи него и у иностранству, потрудићемо се да Димитровград буде још препознатљивија туристичка средина", каже Васил Андрејев, директор Спортско-туристичког центра у Димитровграду.

Највећи потенцијали Димитровграда су Кањон реке Јерме, Етно село Поганово и истоимени манастир, Смиловска језера и Петрлашка пећина. Али да би до њих стигло више туриста требало би поставити путоказе и поправити или изградити приступне путеве.

број коментара 0 Пошаљи коментар