Посете Косову и Метохији највећа подршка Србима

Грачаницу, Дечане, Девич и друге српске светиње на Косову и Метохији многи су, на жалост, видели само на фотографијама. Како би се то променило и упознало наше културно наслеђе на Космету организована је Призренска летња духовна школа. Већини студената са београдског универзитета био је то први боравак на Космету.

Идеја Призренске летње духовне школе јесте да се млади људи доведу на Косово и Метохију и да доживе српске православне светиње и упознају људе на том простору.

"Колико год да се о Косову и Метохији говори у разним контекстима у јавности у Србији, много људи у Србији никад овде није било. И док човек овде не дође и не проведе неко време, не може баш да зна о чему тачно говори. Ми који живимо у Цркви овде на Косову и Метохији врло добро знамо да светињу човек може само да искуси - значи, морате доћи, морате се причестити и онда ћете разумети о чему се заправо ради и зашто се Косово и Метохија воли", каже монах Андреј из манастира Високи Дечани.

Свакодневно медијско помињање и бременито стање у којем се налази, привукли су између осталог, студенте да дођу на Косово и Метохију.

"Када заиста дођете овде и некако се више приближите Господу, проведете време у благу које овде поседујемо као што су ови манастити и цркве, исто тако упознате и проведете време са људима и монасима који исијавају, онда схватите колико уствари треба да будемо оптимистични када је Косово и Метохија у питању", сматра студенткиња Факултета драмских уметности Теодора Миљковић

Студент Архитектонског факултета Михајло Грујић подсећа да су светиње на Косову и Метохији део историји и традиције.

"Пре свага, то је један дух који делимо, колективна свест, тако да је то нешто што не може да се заборави и избрише", истиче Михајло.

Прво богослужење студенти су имали у задужбини краља Милутина у Грачаници. Порука студентима је да су посете Косову и Метохији и људима који овде живе највећа подршка.

"И да тако покажемо да Косова и Метохије није само један географски појам, једна територија, и важна само за оне који живе на том простору, већ је Косово иу Метохија много више од тога - наше биће, наш живот, наше постојање", поручује владика рашко-призренски Теодосије.

У програму посете студената су богослужења у Високим Дечанима, Пећкој патријаршији, Драганцу, обилазак Газиместана, упознавање са Великом Хочом.

Жеља цркве, организатора је да летња духовна школа заживи, баш као што је заживела и Призренска богословија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи