Потрага за несталим бебама – колико ће помоћи ДНК анализе

Пред надлежним судовима и тужилаштвима у Србији воде се преткривични поступци у вези са несталим бебама. Колико формирање ДНК базе података родитеља и сродника може да помогне у расветљању тих случајева?

После 49 година од порођаја, Радмила Смиљанић, примадона Београдске опере, и даље верује да је њена прворођена ћерка украдена као беба у породилишту Народни фронт.

Радмила Смиљанић се сећа да је била узнемирена кад је сазнала да је беба у инкубарору. "Иако је био други дан после порођаја, ја сам чекала да они изађу, па сам онда трчала по спратовима, тражила инкубаторе, да будем поред своје девојчице, да јој улијем своју снагу", прича Смиљанићева.

Додаје да се лекар који ју је порађао, појавио тек треће вечери, слежући раменима. Рекао је, како је навела, да не зна шта се догодило и да се није усудио да јој изађе на очи.

"Иако сам изгубила сваку наду, после оволико година, ја сам се вама одазвала са надом да ће се будућим мајкама посрећити и да ће се срести и провести лепо са својом децом, да ће се наћи кад тад", рекла је Смиљанићева.

Случај украдених беба по свему судећи добија епилог. Државна комисија је 11. јула одлучила да се анализе у случајевима украдене деце раде о трошку буџета.

Формирање ДНК регистра поверено МУП-у

Први доказани случај украдене бебе односи се на Млађана Радивојевића из села Доњи Адровац.

Члан комисије и председник Удружења за истину и правду о бебама, Радиша Павловић учествовао је у прикупљању доказа. "Узети су узорци од две породице, очекује се ДНК анализа коју ћемо одрадити преко Националног центра за форензику при МУП-у Србије", наводи Павловић.

Истиче да је држава коначно заузела став да ће се коначно све то истражити, да нема никакве застарелости и што се тиче истрага по питању сумњи родитеља и сродника.

Формирање ДНК регистра поверено је Националном криминалистичко-техничком центру МУП-а. У лабораторији за ДНК анализу радиће се тестови, узимаће се узорци преко крви или бриса за базу података. Тако ће се омогућити упоређивање. Тестови се раде и у приватним лабораторија.

ДНК аналитичар Лена Аризановић наводи да се дешава да људи виде да дете не личи на њих, и посумњају да је дошло до замене бебе у породилишту. "Чак смо и недавно имали такве случајеве, где смо утврдили да дете јесте њихово, иако за сада не личи", каже Аризановићева.

Наводи да таква једна анализа кошта 25.000 динара, за потенцијалног оца и једно дете, док се за мајку доплаћује 7.000 динара.

Нова технологија на Биолошком факултету

У Лабораторији Биолошког факултета на захтев Тужилаштва раде се ДНК анализе како би се утврдило да ли је преминула беба заиста дете родитеља који сумњају.

Душан Кецкаревић из Центра за форензику Биолошког факултета објашњава да су у тим случајевима имали великих проблема са узорцима, пошто се ради о пост мортем биопсијским узорцима, које се дуго држе у формалдехиду, који деградира ДНК.

"Технологијом нове генерације које Биолошки факултет тренутно има, вероватно може да се превазиђе тај проблем, али све зависи од узорка до узорка", напомиње Кецкаревић.

На Биолошком факултету купљени су нови инструменти са НГС технологијом, која ће моћи да анализира и такозване деградиране ДНК узорке, који у себи садрже недостатке, али на основу којих ће моћи поуздано да се утврди сродство породица са давно преминулим бебама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво