Отворен почасни Конзулат Maђарске са седиштем у Београду

У Београду је отворен Конзулат Мађарске, на челу са почасним конзулом, господином Немањом Милутиновићем. Конзуларно подручје обухвата Севернобанатски, Средњебанатски, Јужнобанатски и Подунавски округ, као и територију Града Београда.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић очекује да ће отварање конзулата дати додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Србије и Мађарске, а посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије.

"Кроз рад и активности почасног конзула у Београду унапредиће се и међусобно информисање и појачати везе два народа и квалитет конзуларне заштите. Активности почасног конзула ће бити усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно сарадњу региона и градова две државе, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње Републике Србије и Мађарске", рекао је Дачић

Подсетио је да Мађарска већ има два конзулата у Републици Србији, на челу са почасним конзулима, и то у Нишу од 2008. и у Крагујевцу од 2018. године, чија конзуларна подручја обухватају управне округе којима припадају.

Дачић је истакао да су односи две земље на историјски највишем нивоу.

"Ценимо подршку коју Мађарска пружа европским интеграцијама Републике Србије. Посебно желим да нагласим значај јачања економске сарадње, којем ће допринос дати и почасни конзул господин Милутиновић", рекао је Дачић истакавши да очекује наставак мађарских инвестиција у нашу привреду.

Немања Милутиновић је у периоду од 2015. до 2017. године радио као председник Канцеларије мађарске националне трговинске куће у Србији.

"Узимајући то у обзир, као и чињеницу да су билатерални конзуларни односи добри, очекујемо да ће приоритет активности бити унапређивање економске сарадње, као и сарадње у области туризма и развоја културних и спортских веза две земље", навео је Дачић.

Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији каже да економско-трговинске везе које су у сталном порасту потврђују да на тим пољима постоји прегршт неискоришћених могућности.

"Уверен сам да ће Конзулат који данас отварамо, као и лице на челу Конзулата, допринети да се те могућности што боље искористе", истакао је Пинтер. 

Република Србија има 77 почасних конзула у иностранству, а у Републици Србији је отворено преко 20 конзулата на челу са почасним конзулима. Претежно су то представници пословног света и бизниса, али има и угледних адвоката, професора, лекара, културних радника, као и припадника других професија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво