Потребан опрез – како се заштитити од отровних риба у Јадрану и Медитерану

Све оне који су планирали да проведу одмор на неком од омиљених летовалишта на Јадрану и Медитерану забринуле су вести да је дечак из Србије избегао теже последице само због брзе интервенције лекара, након што је у Паралиј нагазио отровну рибу у плићаку. Потребан је опрез али нема места паници, наводи професор Биолошког факултета Предраг Јанаћковић.

Предраг Јанаћковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да нема потребе за страхом и паником, да су случајеви убода отровних риба веома ретки јер сва те животиње беже под налетом туриста. 

Јанаћковић наводи да се на Јадрану и на подручју Медитерана могу срести "риба паук", "риба лав", "бежмека", која крије отровне бодље на шкржном поклопцу, "мурина хелена", али и нова врста која се од скоро налази у Јадрану, по имену фугу "риба лопта", ватрени црв... 

Опасна "риба паук" и неподношљив бол

Јанаћковић наводи да "риба паук", управо она која је убола дечака из Србије, живи на подручју читавог Медитерана, али и на Јадрану.

"У питању је риба која се углавном крије, веома је мала око пет/шест центиметара, дугољастог и пљоснатог је облика са црним пегицама по телу. На леђној старани има бодљу која је у вези са отровном жлездом која продукује тај неуротоксин", објашњава професор. 

Додаје да је ова врста рибе суштински опасна, али да теже последице може изазвати само ако је неко алергичан на тај отров и ту саветује интервенције лекара што пре.

Туристима саветује да уколико дође до убода, извучу бодљу, уколико је има, а затим део тела на који је настао убод ставе у топао песак или што топлију воду до неких 45 степени.

"Прву ствар коју треба да урадите је да извучете бодљу уколико је има и након тога део тела на којем је дошло до убода ставите у врућ песак или што топлију воду до неких 45 степени, где се заправо држи пола сата па направи пауза и онда поново стави у топлу воду или врућ песак. Отров је термолабилан и топлота га неутралише", објашњава Јанаћковић.

Додаје да након уједа настаје јака бол а затим и отеклина која нестаје након одређеног времена.

Саветује туристима да приликом убода остану прибрани и да затраже лекарску помоћ што пре како би евентуално примили инјекцију против алергије или антибиотик ако лекар процени да је потребно.

"Риба лав" лепа и опасна

Јанаћковић наводи да поред "рибе паука" у Средоземном мору можемо срести и "рибу лава" која је, како каже, из Индијског океана дошла и до Медитерана.

"Има је у Турско, Грчкој, на Кипру. Она је јако лепа, интересантна због боја и бодља које су шарене, али је не треба додиривати голим рукама јер њен убод може такође изазвати несносан бол", објашњава професор. 

Додаје да и код убода ове врсте риба – прво треба уклонити бодљу, а затим део тела на којем је дошло до убода ставити у врућ песак или топлу воду.

Ватрени црв 

Додаје да се у последње време у водама Јадрана може срести једна нова животиња – ватрени црв, која по свом телу има пуно отровних чекиња које могу да изазову пецкање које траје и неколико сати. 

Саветује да у случају додира са њим, место убода исперете сирћем или алкохолом.

Медузе

Професор наводи да на популарним летовалиштима можете доћи и у контакт са медузама које могу да изазову опекотине.

"Она прави опекотину помоћу жарећих ћелија, којима су покривени њени пипци. Углавном медузе које су овим водама нису смртно отровне", објашњава Јанаћковић.

Додаје да после "уједа" медуза место жарења треба испирати искључиво морском водом и ставити облогу. 

Професор истиче да се у топлијим крајевима вегетација знатно разликује од ове у Србији. Да има опасних биљака које могу бити опасне по живот.

Саветује туристима да непознате биљке не додирују али и да не конзумирају непознате плодове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи