Јанош Хуњади – јунак који је задужио Београд и хришћанску Европу

Кулу на Гардошу многи зову Кула Сибињанин Јанка, иако је једини прави назив Миленијумска кула. Да ли се велики војсковођа са разлогом доводи у везу са њеним постојањем и због чега је он значајан за Београд?

На данашњи дан пре 562 године, војска коју је предводио Јанош Хуњади, познатији као Сибињанин Јанко, победила је отоманску војску на Калемегдану код Сахат куле.

"Ако говоримо о контексту европске историје, то је можда најзначајнији датум за средњовековну историју. Тако да, обележавање овога би требало да преузму и данашњи Београђани на себе", каже историчарка Ана Радаковић.

Сибињанин Јанко описан је у многим српским епским песмама и испеван уз гусле као један од највећих српских јунака. Да ли су Срби преотели Мађарима великог војводу, прекрстили га и дали му српско име или је познати јунак из 15. века "наше горе лист"?

"Историјски извори би превасходно рекли да је Мађар. Он је био мађарски племић, то је било угарско краљевство. Његова територија је, између осталог, била Ердељ који припада данашњој Румунији. Али просто границе некад и данас се потпуно разликују. Тако да је он пре свега био мађарски племић", истиче Радаковићева.

Војничку каријеру започео је у служби деспота Стефана Лазаревића, где се истакао као најбољи војник. Данас га осим нас, као народног хероја славе и Мађари и Румуни.

Три недеље после победе над Турцима, у околини Београда, у кампу његове војске завладала је епидемија куге од које је и сам оболео а касније и умро.

"Он је баш овде, у земунском средњовековном граду, умро убрзо након битке 1456. године", објашњава Радаковићева. 

Сећање на Сибињанин Јанка у Земуну 

Добро познати земунски симбол, Кула на Гардошу или Миленијумска кула и данас се у народу назива Кула Сибињанин Јанка. Иако су је 1896. године, поводом прославе хиљадугодишњег боравка у Панонији подигли Мађари, кула са познатим херојем нема никакнве везе.

"Сибињанин Јанко односно Јанош Хуњади, руководећи том веома значајном битком задужио је српску престоницу у великој мери а и целу хришћанску Европу, ако говоримо о 15. веку и околностима у којима је живео. Тако да дефинитивно није узалуд што се баш на врху Гардоша чува сећање на Јаноша Хуњадија", истиче Ана Радаковић. 

Данас се у Миленијумској кули одржавају изложбе.  

"У ових последњих 13 година отворило смо 104. изложбу. Ради се о Николи Тесли, једној ексклузивној изложби. За ових 13 година прошли су аутори из целог света. Ми не можемо да правимо изложбе да буду кратке, него су обично две недеље минимум, док је рецимо Теслина већ десета", каже галериста Ђорђе Чубрило. 

Две улице у Београду носе име Сибињанин Јанка. Од данас Земунски кеј красиће споменик вођи тријумфалне одбране Београда од турске војске.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво