Звуци трубе са Златибора припрема за Гучу

Доделом награда, на Златибору је завршен 46. Сабор трубача и смотра народног стваралаштва. Дводневна манифестација, базирана на етнографским мотивима народне музике, део је Златиборског културног лета, а најбољи трубачки састави, представљаће Западну Србију, на такмичењу у Гучи.

Све је почело трубачким поздравом планини - Златиборе, мој зелени боре.

Потом су се, на Краљевом тргу, смењивале трубе и мелодије. Четири оркестра: Ивана Јовановића из Ужица, Марка Глигоријевића из Бајине Баште, Игора Митрића из Сирогојна и Београдски трубачки оркестар, одлуком жирија, одлазе на Драгачевски сабор.

Стручни жири, најбољим оркестром је прогласио састав Ивана Јовановића, а најбољи трубач, 46. златиборског сабора је Марко Глигоријевић.

"Од дванаесте године свирам трубу. Осећај је феноменалан, потврдили смо да смо најбољи, као и претходне године. Сада нас чека Гуча од 8. до 11. августа и ми се надамо да ћемо потврдити ову трубу", каже Марко Глигоријевић из Бајине Баште.

Традиционални Сабор трубача на Златибору, под покровитељством општине Чајетина и Туристичке организације Златибор, организује Спостски центар Чајетина, и то је важан део туристичке понуде ове планине.

Никола Смиљанић, директор Спортског центра Чајетина каже да ова смотра народног стваралаштва, није само сабор трубача - предтакмичење за Гучу, већ и смотра народног стваралаштва.

"Људи одавде, културно-уметничка друштва, фрулаши, певачке групе имају прилику да прикажу и покажу оно што су радили вредно током године", истакао је Смиљанић.

После труба, у оквиру Златиборског културног лета, госте наредних дана очекују и тамбураши, дечје представе, спортски сусрети.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 31. јул 2019, 16:47) - Trubaci Veseli Momci [нерегистровани]

Ttubaci

Nema veselja bez trubača. Kada se atmosfera dovede do usijanja, zna se. To su i tu su trubači.

(понедељак, 22. јул 2019, 00:10) - ,," [нерегистровани]

Предобро

На томе смо опстали, на Уживању у Животу ћемо и бити, Своји на Своме.

][
][