Трећи Тијанин поход на Дивчибаре – јачање свести о завештању органа

Последња жеља Тијане Станојевић, која је у 33. години преминула после трансплантације плућа, била је да организује планинарску акцију на Дивчибарама у част свог донора. Трансплантација њој није помогла али многима јесте. Једна од њих је Сандра Живковић, а она остварује Тијанину жељу и трећи пут организује Тијанин поход на Дивчибаре.

Око три стотине планинара, рекреативаца и љубитеља природе пешачило је Тијани Станојевић и њеном донору у част. Стазу дугу десет километара превалили су спремнији и искуснији шетачи, а краћу од седам километара деца и њихови родитељи. Сви са жељом да укажу на значај завештања органа.

"Ова акција коју ми сада спроводимо иде управо у прилог томе да број донора буде што већи и да породице преминулих омогуће да се ти органи могу користити за људе којима су потребни", истакао је Драган Пантелић из ПСД "Маглеш".

Дарко Бабић из Смедерева се и даље нада трансплантацији плућа.

"Мени је неопходна трансплантација плућа, значи, пошто болујем од цистичне фиброзе. Орган чекам, да кажем од 2013. Нажалост, 2016. су обуставили све трансплантације и сарадњу са АКК клиником, тако да ето од тада стоји та нада да ће нешто да се промени", рекао је Бабић.

У Тијанином походу били су они који живе захваљују транплантацији и хуманости непознатих људи. Трансплантација јетре двадесетседмогодишњој Ивани Јоксић из околине Београда променила је живот.

"Кад сте болесни, ви само мислите на једну ствар, како да оздравите и како да, како да преживите. А кад сте здрави имате много планова, да имате дете, да имате породицу, да ваша породица буде срећна", нагласила је Ивана Јоксић из Вранића.

Координаторка акције Тијанин поход Сандра Живковић апеловала је на свест грађана, Србији треба више донора.

"Тако да бих ја апеловала на све људе да поразмисле мало шта ће бити са органима након њихове смрти. Органи им сами неће требати и да на тај начин уједно и повећамо број донора у Србији, који је тренутно три на милион становника, што је апсолутно недовољно за чланство у Еуротранспланту", објашњава Живковићева.

Србија је на зачељу европских земаља по броју донора – далеко и од десет донора на милион становника што је услов за чланство у међународној организацији "Еуротрансплант".

број коментара 0 Пошаљи коментар