Авио-компаније забринуле туристе који иду у Египат, шта кажу у Јути

Авио-компаније "Бритиш ервејз" и "Луфтханза" суспендовале су летове за Каиро док, како кажу, не заврше процену безбедности. Мере предострожности су неопходне, тврде у британском Форин офису, јер у овом тренутку постоји повећан ризик од терористичког напада. Српски туристи који су ове године поново у већем броју за одмор изабрали Египат, нису угрожени, кажу у Јути. Не очекују ни забрану летова из Србије.

Без детаља, Форин офис је туристе упозорио да избегавају Северни Синај због, како наводе, континуираних криминалних активности и терористичких напада на снаге безбедности. Туристе је, ипак, више забринула обустава летова "Бритиш ервејза" и "Луфтханзе".

"Нисмо добили никакву корисну информацију, нити савет како на алтернативни начин можемо да стигнемо тамо", рекао је један од туриста.

Информација од "Бритиш ервејза" је да неће летети ка Египту наредних седам дана, а "Луфтханза" бар 24 сата.

За српске туристе који планирају да путују на ову дестинацију, на снази је и даље зелено светло, кажу у Јути.

"Према информацијама које ми имамо са лица места, нема никаквог разлога да на било који начин буду узбуђени наши путници који се налазе у Египту, па и они који планирају да иду у Египат овог лета с обзиром на то да се не разматра никаква одлука о ускраћивању чартер летова", рекао је Александар Сеничић из Јуте.

Први сигнал да дестинацију треба избегавати даје Министарство спољних послова. У Министарству туризма то за сада не очекују и појашњавају – ни у том случају путовања нису забрањена.

"Препорука није обавезујућа, те одлука да ли ће путовати јесте на туристима", истиче Вера Божић Трафалт, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација.

У случају да туриста послуша препоруку министарства и реши да не путује, агенција није у обавези да му врати новац. Вето на летовање уз повраћај новца, практично може да стави само земља у коју се путује.

"Уколико нека држава донесе забрану уласка, у том случају, ако ино-партнер обештети и врати повраћај аранжмана, агенције су онда дужне да обештете наше путнике", објашњава Вера Божић Трафалт.

У Египту, према подацима Јуте, тренутно летује око 6.000 српских држављана. Око 55.000 би летовалишта на Црвеном мору могло да посети до краја сезоне.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво