Нова мера заштите жена – наруквице за жртве, али и насилнике

Државна секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић наводи да Министарство унутрашњих послова увелико ради на увођењу нове мере заштите жртава породичног насиља путем система наруквица за жртве и починиоце, како би полиција још ефикасније могла да реагује у случају да дође до кршења мере забране приласка.

Биљана Поповић Ивковић је у изјави за Танјуг нагласила и да поред мера које преузима МУП, жели да охрабри целокупно друштво да не ћути о овом проблему, већ да о њему говори и да му се, како је поручила, "сви заједно на најбољи могућ начин супротставимо".

"Како би жртве биле што сигурније, МУП, у сарадњи са организацијом "UN Women" и уз финансијску подршку Краљевине Норвешке, већ спроводи пројекат 'Унапређење безбедности жена у Србији' да би се капацитети полиције и других државних органа унапредили", рекла је Поповић Ивковићева.

Прецизира да је највећа пажња посвећена управо увођењу система наруквица које би биле повезане са полицијским управама и станицама, како би жртве могле брзо да сигнализирају да се налазе у опасности и како би полиција одмах реаговала.

"Управо увођењем оваквог система показујемо да проблему насиља прилазимо на веома озбиљан и конкретан начин", поручила је државна секретарка.

Истиче да се морају на све могуће начине заштити пре свега жене, које су најрањивији део нашег друштва, као и да се увек осуди насиље које задире у све поре нашег друштва.

"Због тога борба против насиља мора бити системска, мора да се заснива на доброј превенцији и на применама нових метода у самом приступу овом проблему, јер само тако можемо очекивати успех који има за циљ очување оног најдрагоценијег, а то је људски живот", истакла је Поповић Ивковићева.

Подсећа да је одмах након усвајања Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године, полиција преузела већу одговорност, добијањем нових овлашћења.

Од увођења закона до данас полиција је изрекла око 55.000 хитних мера, како привременог удаљења насилника из стана, тако и забране приласка и контактирања са жртвом.

"Такође, у оквиру нашег Оперативног центра отворена је бесплатна телефонска линија 0800 100 600 која је доступна 24 часа, где се пријављује насиље у породици на нивоу целе Републике Србије. Свако ко је упознат у свом окружењу са неким породичним насиљем може да пријави догађај и анонимно", напоменула је Поповић Ивковић.

Наглашава и да ће МУП наставити да ради на унапређењу сопствених капацитета како би пружили што бољу заштиту жртвама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво