"Лутајући путник" живи сан сваког Србина – ради, а одмара се!

Путује, фотографише и добро се проводи. Радне дане провео је у Бразилу, у Непалу, на српским планинама, у Сахари са номадима.

Као приковани смо седели испред телевизора гледајући "Свет на длану" и Слободана Мићића како крстари светом. Онда је дошла ера паметних телефона, друштвених мрежа, па је крстарење светом постало занимање – травел блогер. 

Један најпопуларнијих травел блогера код нас (ако је судити по броју пратилаца) је Борис Радошевић, Инстаграм заједници познатији као "Лутајући путник". Има 50-ак хиљада пратилаца, фотографије из различитих крајева света и рецепт за то како од путовања и фотографисања направити посао.

Да ли у Србији може да се живи од посла травел блогера?

Травел блогер није занимање које траје годинама уназад у Србији, то је млад позив, а пре свега љубав према том послу. Иза те љубави треба да постоји упорност, рад и стрпљење. Није то позив од ког се очекују баснословне цифре, тај позив пре свега изискује рад, па сходно томе у почетку и не треба очекивати неки велики новац. Треба својим путовањима и објавама привући пазњу, а тек онда се може очекивати финансијска добит. Дакле, рад и стрпљење, а онда све долази на своје место.

Шта је за тебе посао? Како изгледа твој радни дан?

Једна од највећих срећа у животу човека је када ради посао који воли, а то се остварило у мом случају. Колико год биле дуге припреме, далека путовања, осмишљавање објава, уносних понуда фирми и даље је задовољство присутно. Радни дан може да буде напоран и дуг, али уз обострану љубав.

Како уживаш на путовањима? Да ли када дођеш на неку локацију прво гледаш шта ћеш да фотографишеш, напишеш, па онда уживаш или...? Да ли, као у сваком другом послу, и у послу травел блогера постоји она "тамна страна"?

Управо тако! То је мој распоред путовања. Уживање остављам за крај. Увек ми је на првом месту предивна фотографија и лепа прича.

Моје виђење те ствари не садржи тамну страну. Немам таква искуства и надам се да их неће ни бити. Путовања, нова познанства, дружења не могу да садрже негативну конотацију.

Обишао си 40-ак земаља света. Шта те је фасцинирало, оставило најјачи утисак, а шта те је разочарало?

Свака од тих дестинација има своје предности, различите религије, другачије пределе, а све то стане у кратку реч: Лепо. Фасцинира ме пре свега ширина људског духа, ма где на Земљиној кугли се човек налазио. Е сад, фасцинира ме и темпо Буенос Аиреса, поглед са највишег врха Северне Африке, уличице Марока, историја Русије, плаже Тајланда, гејзири са Исланда, храна Шри Ланке, топлина Непала, сибирске ноћи Казахстана, врелина Бразила и лепота моје Србије. Разочарање као осећање у мом послу, као и у животу не постоји.

Кога ти пратиш од светских инфлуенсера?

Пратим сва кретања свих који се баве овим лепим послом. Допадао ми се начин рада покојног Антони Бордена.

Такође, обишао си и Србију прилично. Шта је то што постоји само у Србији? Може ли неколико травел блогера да промени слику српског туризма више него класичне кампање?

Наше Србије нема нигде. Све што су и Бог и природа могли да дају човеку, дали су Србији. Толико лепоте на таком малом простору Земљаска кугла нема. Обиђите малу општину Деспотовац да се уверите колико лепоте може да стане на таком малом простору: Манастир Манасија, Ресавска пећина, Господарев камен, Водопади Велики Бук и Прскало, Бељаница .. Знате за оно: Нико нема што Србија имаде.

А што се тиче травел блогера, надам се да да. Покушавамо, а у коликој мери ћемо успети, остаје да се види. Ја сам сигуран да ћемо успети. И ми, и Србија то заслужују.

Пошто су ти путовања посао, где ти идеш на одмор? Како изгледа твој одмор?

Мој одмор је мој рад, а моја путовања су моја релаксација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи