Победио прогнозе лекара и стао на ноге

Исход стравичне несреће на пружном прелазу код Доњег Међурова 21. децембра прошле године је осам преминулих путника из аутобуса који је у судару са возом преполовљен на пола. Тешко повређени шеснаестогодишњи Марко Лазаревић, који је заједно са својим вршњацима кренуо у школу, седам месеци после несреће се опоравља. Непосредно после несреће нико се од лекара није усуђивао да прогнозира да ли ће Марко моћи поново да хода. Марко живи у нишком селу Чокот, друго полугодиште у средњој школи "Никола Тесла" у Нишу је пропустио али, што је најважније, поново хода.

Марко Лазаревић ће 5. септембра напунити 17. година, али је од дана несреће тек последњих месец и по дана код куће, пре тога био је месецима најпре на Клиници за неурохиругију а потом и на Клиници за физикалну медицину. У почетку је био готово потпуно непокретан.

"Често сањам то што се десило, сањам несрећу и тако неке повезане ствари, и онда, када се пробудим, буде ми криво и запитам се – што баш мени то да се деси", објашњава Лазаревић.

У болници је са њим све време био његов отац Радослав, који је веровао у опоравак свог сина.

"Подизао сам га малтене, давао сам му снагу, убеђивао и причао. Оно што смо преживели не  не дај боже никоме, али издржали смо и ево дошли кући", наводи Радослав.

Тим који је два пута оперисао Марка предводио је искусни неурохирург Небојша Стојановић, који каже да је срећа у несрећи била та што се Марко лечио у Нишу.

"Интервенција је подразумевала комплетну замену пршљенских тела који су ушли у кичмени канал, вађење тих пршљенских тела заменом вештачких имплантата и једну веома комплексну како ми зовемо – 3Д реконструкцију кичменог стуба, која касније може све то да поднесе", објашњава др Небојша Стојановић са Клинике за неурохиругију КЦ Ниш.

Марко, који ће опоравак наставити у Рибарској бањи, каже да му је доктор обећао да ће врло брзо трчати заједно.

"Сваким даном се осећам све боље и боље. Надамо се да ћу после бање да ходам самостално", наводи Марко.

Марков отац – Радослав наводи да је Марко након несреће био готово потпуно непокретан, није осећао ноге, једино је, како каже, могао мало да помера десну руку и три прста.

"Са тешким операцијама увек морате да рачунате и на неке могуће лоше исходе и у тим релацијама између пацијента и лекара мора да постоји једно узајамно поверење, да пацијент има поверење у лекара, а да лекар има поверење у то да ће пацијент поштовати то што су се договорили", објашњава Стојановић.

Кобни пружни прелаз обезбеђен је неколико дана после несреће. Судски поступак против возача аутобуса још је у току.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво