"Турски ток" кроз винограде, уништено стотину имања без обавештења

Десетине пољопривредника из Ћуприје и околине поднело је пријаве против извођача радова на гасоводу "Турски ток" тврдећи да су им имања уништена без обавештења и најаве и да штета још није процењена. И није само надокнада у питању, тврде, већ су ту и емотивни разлози. Разумеју важност пројекта, али није лако растати се од винограда или воћњака који је генерацијама у поседу породице.

Фамилији Пешић из Ћуприје буквално преко ноћи уништено је између 500 и 600 чокота винове лозе на траси будућег гасовода Турски ток, а да их нико пре тога није усмено или писмено обавестио, урадио процену вредности засада или донео папир о експропријацији.

Они су виноград обрађивали и улагали у њега и кажу нису једини јер је на том потезу уништено најмање стотину имања.

"Свака парцела има власника у катастру, требало је позвати људе, објаснити ситуацију, нико се не би супротстављао. Малени један Пешићев виноград да заустави државни пројекат какав је гасовод кроз Србију, али просто је требало обавестити људе", каже Мирослав Пешић.

Виноградар Градимир Пешић каже да је земља на траси Турског тока у поседу његових предака више од 200 година. Ни он није добио никакво обавештење о радовима, тако да је наставио обраду имања.

"Резано, прскано, везано, култивирано и све остало знајући да ће ту да прође, али имамо душу и ми сељаци, да оставимо једну воћку да се мучи није било лепо", каже Градимир Пешић, виноградар из Ћуприје.

У општини Ћуприја у више наврата су наглашавали да ће сви власници имања на траси гасовода бити обештећени. Признају да је било и грешака на траси у Супској, јер се радило по старом пројекту, а не по новом.

Наиме, на инсистирање општине траса гасовода је недавно промењена јер је првобитно ишла кроз будућу индустријску зону.

"Јужни ток је требало да прође кроз Добричевске табле и они би нам заузели неких 200 хектара најбоље индустријске земље крај ауто-пута. Ми смо успели да изменимо просторни план Србије, то је завршено и јужни ток ће заобићи Добричево", каже Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја.

Моћних машина које полажу цеви турског тока тренутно нема у околини Ћуприје, али да се убрзано ради на траси дугој 403 километра сведоче сталне испоруке цеви из централног складишта у Ћуприји.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво