Велика Хоча – мештани са зебњом излазе, гости из света им без проблема долазе

Све у давној прошлости написано о Великој Хочи, у вези је са виноградима и производњом вина. И данас је винарство у овом селу у метохијској котлини, између Ораховца и Суве реке, најважнији извор прихода, али је ова српска енклава, богатог културног наслеђа, постала и стециште многобројних туриста. Дешава се, наизглед неспојиво – док мештани са зебњом излазе ван свог села, гости из света им, без проблема, долазе у походе.

Око 500.000 литара вина се годишње произведе у Великој Хочи. Било би га и више, да у власништву Срба није остало само педесетак хектара за сада под виновом лозом и то оних у близини кућа. Удаљени виногради су, или узурпирани, или запуштени, јер власници, у страху за своју безбедност, у њих – не улазе.

"Због Албанаца, нисмо смели да идемо ни да окројимо, нити ишта. Oстали нам тако, виногради, пропали, израсли у шуму", истиче Ненад Накаламић из Велике Хоче.

До пре двадесетак година, пре отмица, убистава и прогона, у Великој Хочи је свега било много више – и становника и посла.

"Нашем селу ни Београд није раван. Овде, све се живо продавало – ништа се није куповало. Сад купујемо, као у граду. Све смо производили, од А до Ш", каже мештанка Велике Хоче Живана Павловић.

Професорка српског језика и књижевности Оливера Радић наглашава да у Великој Хочи деведесеторо деце похађа основну школу, истичући да њихови родитељу немају посао због чега се све чешће одлучују за напуштање Хоче.

"Имам четворо деце, и друге породице, све по троје-двоје, имају. Лепо живимо, али ипак, само, немамо где да радимо, немамо, наши услови мало су", рекла је Валбона Накалемић из Велике Хоче.

Приходи – виноградарство и туризам 

Свака кућа је овде траг вековног српског присуства и градитељског наслеђа, које, преосталих 380 Срба чувају, живе од виноградарства и туризма.

Велика Хоча је у немањићко доба била духовно, културно и привредно средиште, готово прото-град. На невеликом простору, изузетне архитектуре је чак тринаест цркава, трг, куће вековима старе и чувене хочанске винице.

"Имамо стално ту, посету, како домаћих, тако и страних туриста, углавном су љубитељи вина, развијамо тај вински туризам, посета црквама и манастирима, кула Лазара Кујунџића, сеоски музеј, Сарај кућу, тако да Велика Хоча има шта и да покаже", истиче Срђан Петровић, произвођач вина из Велике Хоче.

У Великој Хочи, формирана је и прва виноградарска задруга. Министарство пољопривреде и Канцеларија за Косово и Метохију помажу проширење засада, а овдашњем искуству доприносе и школовани воћари – и то магистри.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво