Дринска регата – 25.000 људи ужива на карневалу на води

У Бајиној Башти у току је 26. Дринска регата – највећа манифестација на води у овом делу Европе. У спусту учествује више од 2.000 пловила и 25.000 људи.

Сам старт Дринске регате трајао је сат времена.

Прво су кренули дрвени сплавови, као почаст некадашњим дринским сплаварима који су грађу из шума реком превозили до Шапца и Београда.

Учесници регате су из разних крајева земље и света, а спуштају се Дрином у разним пловилима.

Директор ТСЦ Бајина Башта Дејан Млађеновић каже да су посебно водили рачуна о безбедности учесника и да имају више од 300 припадника безбедности, што ронилаца што људи на копну, али и 12 медицинских екипа.

"Нама је првенствени циљ да све ово прође безбедно", додаје Млађеновић.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да су на регати туристи из Аустралије, Немачке, Мађарске, Аустрије, Француске, Црне Горе, Републике Српске.

"Сви смо данас овде заједно и ово је нешто најлепше што има у Србији. Ово је Србија у малом данас у Бајиној Башти, један од најлепших догађаја који се током године дешава у Србији", нагласио је Поповић.

Температура воде је 14 степени, ваздуха око 30. Није баш вода за купање, али има довољно разлога за уживање на овом великом карневалу на води.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 20. јул 2019, 22:09) - Miloš [нерегистровани]

Regata

Učesnik sam regate prvi put, iznenadio sam se da su ljudi savesni i da su svi ostavljali smeće u čamcima i da u Drinu nije bacano, a pritom ne postoje kazne. Tokom celog spusta možda sam video 1, 2 limenke da plutaju, ali siguran sam da je slučajnost, a ne namera. Spust je trajao lepa 4 sata i sve je samo ne parada šunda i kiča. Policije je bilo dosta, kao i spasilaca. Sve u svemu lepa manifestacija.

(субота, 20. јул 2019, 17:19) - Zemlja suvog ronjenja! [нерегистровани]

A naravno...

plastiku su ostavili somovima!

(субота, 20. јул 2019, 17:08) - Slavko [нерегистровани]

redovan mamurluk!

lepo ali, bilo bi jos lepse da se jednom godisnje skupe svi oni pa da i ociste neku reku od plastike i smeca! Nije sala, zaista se pitam da li ima neko iz nekog doticnog ministarstva da izda i smernice ponasanja i odnosa prema reci, zivotinjama i prirodi u ovakvim slucajevima!?

(субота, 20. јул 2019, 16:27) - Milos Canada [нерегистровани]

Moderni

plati Amerima da te odvezu na mesec,a vidi se da nemas pojma o tradiciji .

(субота, 20. јул 2019, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Parada

Kič i jeftino uživanje uz alkohol i niske strasti.... Ništa novo... Opet se nudi nešto kao neki moderni performans...