Споразум Србије и Македоније о дигиталној трансформацији јавне управе

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и министар за информационо друштво и администрацију Северне Македоније Дамјан Манчевски потписали Споразум у области дигиталне трансформације.

Потписивањем споразума између Србије и Северне Македоније покренут је програм „Србија дигитализује".

Програмом "Србија дигитализује" Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије креће у ширење знања и решења из области дигитализације јавне управе.

Како се истиче у саопштењу прес-службе Владе Србије, идеја и концепт дигитализације коју је премијерка Ана Брнабић поставила као један од приоритета Владе, а која је у кратком периоду од само две године резултирала различитим решењима електронске управе, препознати су у земљама региона, као ефикасно средство за успостављање модерне јавне управе и њене трансформације у ефикасан сервис грађана и привреде.

Сарадња две земље успостављена у оквиру пројеката дигитализацијe Западног Балкана, започета одржавањем Дигиталног самита Западног Балкана у Скопљу 2018. и Београду 2019. године, посебно у области информационих и комуникационих технологија и њиховој примени у развоју електронске управе.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић истакао је да је размена знања, идеја и искустава, али и регионално повезивање и омогућавање електронских услуга унутар региона од непроцењивог значаја за даљи развој Западног Балкана.

"У јеку четврте индустријске револуције целокупни регион има прилику да ако смо паметни, разумни и посвећени, надокнадимо пропуштено и базирајући се на иновацијама, знању и примени нових технологија стварамо бољу будућност", додао je Јовановић.

Mинистар за информационо друштво и администрацију Северне Македоније Дамјан Манчевски указао је да се споразум се односи на размену искустава у вези са новом концепту интернет презентација владе и министарстава, као и новом двосмерном начину комуникације са грађанима.

Нагласио је да му је драго што Влада Северне Македоније може да употреби искуство Владе Србије, која је своју интернет презентацију унапредила тако да је намењена двосмерној комуникацији са грађанима, што је основ за реформу јавне управе за коју се залажу обе земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи