Не стварајте себи притисак јер је и вожња део годишњег одмора

Летњи период је време годишњих одмора и појачаног саобраћаја. Много возача креће на даљи пут током кога ће се са сигурношћу срести са умором и потенцијалном опасношћу. Умор и поспаност спадају у најозбиљније ризике за безбедно управљање колима. Екипа емисије САТ пратила је како умор током 24 сата вожње утиче на нас.

Уредник емисије САТ Младен Алвировић каже за РТС да је најважније када се креће аутомобилом на пут да сами себи не стварамо притисак да треба до одређеног времена да стигнемо на одредиште.

"Најважнији савет је стрпљење. Вожња је део годишњег одмора и у њему треба уживати. Притисак ствара грешке", напомиње Алвировић.

Саветује да се паузе током пута праве на најавше два сата. Наглашава да пауза треба да буде активна, да се мало прошета, а не одмах да се седне у ресторан.

Додаје да је важно да се током пута умерено једе и да се пије вода уместо сокова.

Поред техничке провере аутомобила, пре поласка на дужи пут потребно је одстранити све непотребне предмете који су се током године нагомилале у кабини возила.

"Не треба правити складиште од аутомбила. Код наглог кочења непотребни предмети могу представљати опасне пројектиле", каже уредник емисије САТ.

Како каже Алвировић, гледаоци ће по први пут у емисији САТ у недељу 21. јула моћи да виде тест у коме су добровољци возили 24 часа непрекидно.

"Током тог периода, мерен им је крвни притисак, вид и слух. Видело се како се возачима мења понашање до крајњих граница", наводи Алвировић.

Замућење вида - опасност ноћне вожње

Према његовим речима, време реговање на изненадне ситуације показало се као најгори фактор умора.

"Иако су се добровољци осећали јако добро, најгорим се показало време исправке грешке. Мозгу је потребно двоструко више времена да реагује на изненадне појаве током вожње. Рад срца се успорава и крв спорије протиче", каже Алвировић.

Наводи да је оно што је највише изненадило током теста је замућење вида.

"Многи људи различито реагују, неко је навикао да вози ноћу, и не може се степен умора тако лако измерити као када је пијанство у питању. Вид се заиста мења и тело после девет сати увече лучи хормоне који га успављују", указује Алвировић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво