Сомбор, Пирот, Нови Сад и Нова Варош добијају регионалне центре за управљање отпадом

У Србији треба да се изгради 27 регионалних центара за управљање отпадом, где би се отпад рециклирао и користио као енергент, уместо да се као до сада само одлазе на депоније. На конкурс Министарства заштите животне средине за суфинансирање пројеката регионалних система управљања отпадом стигло је 12 пријава, а помоћ од готово 100 милиона динара добили су Сомбор, Пирот, Нови Сад и Нова Варош.

Житељи Пријепоља деценијама траже решење за одлагање смећа, а огромна депонија и несносни смрад прво су с чиме дочекују госте и све оне који путују ка Црној Гори.

Регионални центар, који ће коштати осам милиона евра, треба да реши проблем смећа не само у Пријепољу, већ и у Прибоју, Сјеници и Новој Вароши.

"Ми немамо времена за дангубу, учинићемо све и дати све што је до нас из локалних самоуправа. Отпад се више неће бацати, селектоваће се отпад, радићемо рециклажу и део тог отпада ће бити много мањи", истиче Радисав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Помоћ министарства добили су и Сомбор, Апатин, Оџаци, Кула и Бач.

"Управо ова средства ће нам много помоћи да завршимо пројектну документацију и надамо се већ почетком следеће године да ћемо имати грађевинску дозволу за успостављање, односно за изградњу центра за прераду отпада", каже Мирослав Ковачић, члан Градског већа за област комунална делатност и инвестиције Сомбора.

До сада је завршен само Регионални центар за управљање отпадом у Суботици. За изградњу свих регионалних центара са рециклажним погонима и постројењима за производњу енергије потребно је две милијарде евра.

"Србија те паре да инвестира у тај процес нема и због тога је важно да се што пре о нашем трошку углавном заврши израда пројектно-техничке документације, да бисмо могли да нађемо партнере који су спремни да инвестирају овај веома добар посао", наводи Горан Триван, министар заштите животне средине.

Сада у Србији има више хиљада дивљих депонија, а 120 општинских несанитарних треба да се затвори и санира.

број коментара 0 Пошаљи коментар