Ебола – путници из ризичних подручја обавезни да се јаве на преглед

Министарство здравља саопштило је да у комуникацији са Светском здравственом организациом (СЗО) у вези са ризиком од ширења еболе у региону Демократске Републике Конго и предузима све неопходне мере за спречавање евентуалног уноса тог вируса у нашу земљу.

На основу података добијених од СЗО, Министарство здравља препоручује грађанима Србије да се уздрже од путовања у захваћене земље (ДР Конго, Уганда и Руанда), а ако се враћају са тих подручја враћају у Србију, потребно је да се одмах јаве надлежном институту, Заводу за заштиту јавног здравља, ради здравственог надзора.

Из тог ресора указују да у овом тренутку не постоји опасност за здравље грађана Србије, с тим да Министарство здравља у сарадњи са СЗО и Еврпски центар за контролу болести (ЕЦДЦ) и даље наставља интензивно праћење ситуације, процену ризика и сходно томе ће одлучити о потреби примене нових мера.

Предузимање мера за спречавање уноса вируса еболе у нашу земљу, иначе, између осталог подразумева појачану санитарну контролу на прекограничним прелазима, пре свега аеродромима и обавезно стављање под здравствени надзор свих особа које се враћају из еболом погођених земаља.

Министарство је од СЗО и ЕЦДЦ je добило информацију према којој је до 16. јула ове године у ДР Конго, пријављено 2.522 случаја ебола вирусне болести и да је у наведеном периоду било 1.698 умрлих од ове болести, те да је оболело и 136 здравствених радника, од којих је 41 умро.

Наведено је и да се у последњих три недеље болест појављује и у областима ДР Конга, у којима је до сада није било и да постоји могућност ширења на суседне земље.

Министарство здравља наводи да стално прати ситуацију и у комуникацији са СЗО, ЕЦДЦ и Европском комисијом координише активности.

Према доступним подацима, може се рећи да је ризик ширења у захваћеном региону велики (ДР Конго, Уганда и Руанда), док је реална процена за регион Европе врло мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи