Висок индекс УВ зрачења – за једне аларм, за друге пропаганда

Републички хидрометеоролошки завод је издао данас упозорење на висок индекс УВ зрачења у већем делу Србије. На скали до 11, данас је чак осам. Иако већина стручњака тврди да је то опасно за здравље, има и оних који мисле супротно.

Температура не утиче на интензитет УВ зрачења, али директна изложеност Сунцу, када је индекс висок, може да буде штетна.

Доктор хемијских наука Андреј Шоштарић објашњава да, према конвенцији која је на светском нивоу усвојена, индекс осам значи да УВ зрачење може бити штетно по здравље. У складу с тим су направљене и препоруке.

Прим. др Александар Адамовић из Градског завода за кожне и венеричне болести наводи да у периоду од 10 до 17 часова не би требало излазити. Ако се излази, треба користити гардеробу као најважнији део УВ заштите уз све остале препарате – креме, лосионе итд...

Ипак, неки стручњаци сматрају да индекс УВ зрачења није адекватан параметар.

"Индекс је један измишљени параметар, који су измислили људи, да би одредили стање у атмосфери. Ако је стање такво да пропушта електромагнетне таласе, онда кажу да пропушта УВ зрачење. Проблем је што ако са Сунца не дође УВ зрачење, онда без обзира на стање у атмосфери, УВ зрачење је на земљи – 0", каже дипломирани инжењер електронике и телекомуникација Милан Стеванчевић.

Каже да је пропаганда посвећена "мазалицама" и да је деструктивни параметар за здравље људи који треба да искористе сунчане дане.

УВ зрачење није исто што и индекс УВ зрачења

Треба разликовати вредност УВ зрачења од индекса УВ зрачења.

Вредност зависи од сунчеве енергије која стиже до наших крајева и углавном се не мења. На нашем подручју није нарочито висока. Знатно је виша у близини Екватора.

Индекс УВ зрачења означава пропусност сунчеве енергије, а то зависи и од дебљине озонског омотача. Што је омотач оштећенији, до нас ће долазити већа количина енергије, која је за кожу штетнија.

"Интензитет УВ зрачења зависи од доба године, надморске висине, географске ширине и одређених фактора. Пошто је познато да је лети Земља ближа Сунцу, то значи да је интензитет УВ зрачења већи", указује др Андреј Шоштарић.

Зрачење је веће и ако сте ближе мору, додаје прим. др Александар Адамовић.

"Ако сте даље од мора имаћете мање. Ако сте на већој надморској висини имаћете веће зрачење јер сте ближе Сунцу", рекао је Адамовић.

Данашњи индекс УВ зрачења виши је него јуче и прекјуче, јер нема много облака, а пораст се очекује и за викенд.

Не треба да збуњује то што је на мапи сајта Републичког хидрометеоролошког завода обележен црвеном бојом, јер то није исто што и метео-аларм. Љубичаста је опаснија и значи да је индекс изнад 11. Поређења ради, у Аустралији је тренутно 15.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво