Порески парадокс – донатори морају да плате ПДВ чак и кад помоћ остаје држави

Србија је једна од ретких земаља која нема пореских олакшица за донаторе и оне који дају хуманитарну помоћ. РТС је истраживао шта би значило укидање ПДВ-а на хуманитарну помоћ онима који је дају и онима којима је намењена.

Пореза на додатну вредност нису ослобођени чак ни они који желе да дају хуманитарну помоћ. Истини за вољу, за донације из иностранства ПДВ се не плаћа.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић каже да су у раду те организације хуманитарне донације од изузетног значаја. "Наш рад и хуманитарни мандат зависи од тога на који начин мотивишемо и мобилишемо људе, покрећемо их да донирају", истиче Миладиновић.

Хуманитарне организације су свесне да би просто укидање ПДВ-а за ове сврхе могло да буде злоупотребљено. С друге стране, то би привукло нове донаторе и знатно олакшало посао.

"Ако будемо у прилици да мотивишемо и мобилишемо донаторе да помажу у хуманитарним активностима и учинимо им те процесе и процедуре олакшаним, онда ћемо бити ефикаснији у нашем раду", напомиње Миладиновић.

Прошле године отворена је Дечја хемато-онколошка болница у Нишу, за коју су средства прикупљана четири године. И у овом случају, ПДВ је био проблем.

Порез се плаћа иако донација остаје држави

Тамара Кларић, из Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) каже да су донатори сматрали да, уколико већ донирају нешто што ће остати држави и друштву на коришћење, не морају на то још да плате намет држави.

У НУРДОР-у су морали и средства за ПДВ да прикупљају преко донација. То није било лако, јер је пројекат коштао више од милион евра, што значи да је порез био око 200.000 евра.

Кларићева наводи да су то успели да превазиђу тако што је Министарство здравља у висини ПДВ-а расписало јавни позив и набавило одређени материјал за другу фазу изградње клинике и за одређену медицинску опрему.

"Ако Вам кажем и податак да су грађани Србије кроз СМС поруке донирали управо износ ПДВ-а за болницу, ми можемо доћи у ту парадоксалну ситуацију да су грађани били ти који су само успели да покрију износ намета држави да бисмо могли да изградимо болницу", истиче Тамара Кларић.

Из Министарства финансија кажу да је у марту ове године формирано Радно тело које треба да одреди критеријуме за ослобађање појединих донација од ПДВ-а, али за сада није пронађено одговарајуће решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво